家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

kenmayTV 發表於 24-4-23 16:27
股票你都話係買佢間公司,投資實業
但bitcoin好虛無,買完都唔知買左咩咁
有冇人買過bitcoin? 分享下你買既 ...

美國政府同中國政府都加持Bitcoin,美國華爾街班人都透過今年approve Bitcoin etf 沖入場玩crypto

Visa/ master/ PayPal 都受Bitcoin payment method,

咁,你仲覺得係虛無嗎?

係咁虛無點解香港政府會咁急approve Bitcoin & ETH ETF呢?

明明Bitcoin crypto currency(加密貨幣)但香港竟然叫虛幣。

希望大家都跟得上世界步伐。花d時間do your own research 吧!

大宅

ming1120 發表於 24-5-2 18:05
你好似好了解bitcoin, 我有一個問題問咗好多人都答我唔到。 就係嗰陣時bitcoin你係要用部電腦同佢掘礦, ...

Bitcoin 其實係密碼學組成嘅一堆數字,係blockchain 技術嘅第一個產物,得2100萬粒,但係未挖晒,你當真係好似黃金咁樣全球限量,只不過黃金係要用人手挖,Bitcoin 就用電腦運算去破解,要鬥快計得啱條數,邊個最快將記錄入落blockchain, 就會得到獎勵。

如果你知道blockchain 是什麼,全世界有咩國家政府/龍頭企業用緊呢個技術,你就知Bitcoin 根本唔可能無啦啦鍾意就消失。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊