爸爸專區

跳至

首頁
12345...38

尾頁

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-5-16+22:51+我會

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-05-16 發表
等你報告
試完..................

好正!好靜,好好力,我去淺水灣試車,上斜有力,落斜有安全感。

已落訂,十月有車

水晶宮

引用:Quote:kennyklt+發表於+15-5-17+13:53+買Mo

原帖由 papat 於 15-05-17 發表
點解會頭暈??
今日試左,ok! 冇暈嘅感覺!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 15-5-18 18:42
試完..................
我要搞掂搬屋先正式去睇

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-5-18+18:42+試完.

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-05-18 發表
正 我要搞掂搬屋先正式去睇
比左訂之後, Tesla 之後會安排個义電器比你,中速义電,charge 一個鐘可行40公里,都幾快。

Supercharge, 1hr 45mins可义滿架車,更快,不過要去指定locations

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 15-5-18 22:57
比左訂之後, Tesla 之後會安排個义電器比你,中速义電,charge 一個鐘可行40公里,都幾快。

Supercharge, ...
係呀,嗰時我哋問過,佢話自己屋約要义十個鈡,去佢哋location就super charge,同埋有樣好,唔駛成日攞返原廠check engine,慳返啲 你最終揀咗咩色?

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-5-18+22:57+比左

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-05-19 發表
係呀,嗰時我哋問過,佢話自己屋約要义十個鈡,去佢哋location就super charge,同埋有樣好,唔駛成日攞返原 ...
最後買普通白色,唔洗加$, 又大路d。

佢有2星期比你可以改嘢,我想問下比你會用乜色皮椅?有黑色、淺灰、米色...........我暫時選了淺灰色,其實黑色會易打理d, 但冇咁靚.....................比你會點選?頭痛中!

大宅

回覆:有冇人揸 TESLA?

有冇加天窗,有用家話天窗會漏水同好大風噪。
車廂淺色一定最靚同舒服,不過污蹟同老化會好明顯。

水晶宮

引用:有冇加天窗,有用家話天窗會漏水同好大風噪

原帖由 kennyklt 於 15-05-19 發表
有冇加天窗,有用家話天窗會漏水同好大風噪。
車廂淺色一定最靚同舒服,不過污蹟同老化會好明顯。

...
有加呀!咁驚會漏水,我架有天窗嘅Noah用左3.5年,真係冇乜嘢整.........Toyota 車真係 very Good!!

昨天試車,有天窗的,好靜...........全架車都好靜...................又冇風聲喎,多謝你提醒呀!

咁皮椅換唔換黑色好,諗下先...............

象牙宮

wcandtt 發表於 15-5-19 12:52
最後買普通白色,唔洗加$, 又大路d。

佢有2星期比你可以改嘢,我想問下比你會用乜色皮椅?有黑色、淺灰、 …
淺灰色OK喎 我而家preiva黑色, 就係深灰色皮座, 我老公隻馬係灰黑色, 都係深灰皮座。

象牙宮

wcandtt 發表於 15-5-19 13:03
有加呀!咁驚會漏水,我架有天窗嘅Noah用左3.5年,真係冇乜嘢整.........Toyota 車真 …
Telsa天窗就唔知, 我架toyota天窗都冇乜嘢(touchwood), 不過我明白嗰種靜同流暢加速嘅享受, 係我揸7人車唔會有, 我淨係覺得我架7人woo極都去唔到嗰種沮喪

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-5-19+13:03+有加

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-05-19 發表
Telsa天窗就唔知, 我架toyota天窗都冇乜嘢(touchwood), 不過我明白嗰種靜同流暢加速嘅享受, 係我揸7人車 ...
我架七人車,係到等燈時,起步真係,都明白family car 係咁,我都接受到。

有冇睇過以下報導:

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20150518/19151194

昨天管理處打比我,話電力公司會在我屋苑攪 talk, 講下停車場點裝電制,好開心,唔洗打上去中電!

男爵府

試過車, 感覺好, 所以先賣車. 舊車巳賣, 但同時間察覺家裏充電有難度. 業主立案法團找過顧問視察, 寫過報告, 但未必得到小業主通過, 最後暫時唔再冧 (終於換了部最新Alphard).

小小sharing:
前後都可放行里, 空間大
充電費平, 牌費平, 保養平, 此是最大吸引(亦是吸引我地方)
如只靠外面充電便要想清楚
自己車位如靠牆會方便很多(中間位可能裝插有困難)
再搬屋時再可不可充電?否則要賣車
停車可照開冷氣
賣點係環保及始終係美國車, 手工一般, 豪華裝備不足
暫時二手市場風險大(很多二手車行都唔掂Tesla)
Model S 比大Benz 濶, 比5仔長, 你車位OK 嗎?
車價不便宜, 另注意起碼要多付約十萬必要Options. 同價錢可買E仔或Alphard

以上種種只是充電對我有問題所以冇買到, 否則巳揸緊架Top版4驅(出車約90多-100萬)

象牙宮

wcandtt 發表於 15-5-19 13:47
我架七人車,係到等燈時,起步真係,都明白family car 係咁,我都接受到 …

睇完, 笑C 相信好多人都會喺紅緑燈前有相同遭遇

你屋苑都好快喎, 與時並進, 似乎大家都睇好電動車嘅前景。

水晶宮

引用:試過車,+感覺好,+所以先賣車.+舊車巳賣,+但

原帖由 laylayman 於 15-05-19 發表
試過車, 感覺好, 所以先賣車. 舊車巳賣, 但同時間察覺家裏充電有難度. 業主立案法團找過顧問視察, 寫過報告 ...
哇!好多謝你嘅詳細分析........

乜原來Tesla咁大架,唔講唔知。

好在我一直揸開大車,都習慣左,自己個停車場好闊又靠牆,泊就應該冇問題。

其實我本人好鐘意大霸王,但我老公又話唔好,佢話女人揸唔好睇,但我覺得好有型。

買電動車主要原因係停車等候,可以開冷氣.........我成日要車囡囡返學補習,在街等佢熱ccccccc我!牌費、保養、電費平真係好吸引。

laylayman    發表於 15-5-19 14:12

大宅

恭喜晒wcandtt!
我覺得白色車身襯由頭落到尾的天窗係最靚的。
我選左黑皮座因為我個女成日係車食野

水晶宮

引用:恭喜晒wcandtt!我覺得白色車身襯由頭落到尾

原帖由 cani09 於 15-05-19 發表
恭喜晒wcandtt!
我覺得白色車身襯由頭落到尾的天窗係最靚的。
我選左黑皮座因為我個女成日係車食野 ...
多謝你嘅意見呀!請問好唔好用呀?

我諗諗下都想轉黑色皮椅,

大宅

好用呀, 非常滿意, 包你以後唔洗再沮喪, 每次燈位起步都好HIGH

水晶宮

引用:好用呀,+非常滿意,+包你以後唔洗再沮喪,+每

好用呀, 非常滿意, 包你以後唔洗再沮喪, 每次燈位起步都好HIGH
比你笑死我,我飲水中,差d噴水!

請問.................真係個sales咁講起步好快?....................諗起都開心

大宅

wcandtt 發表於 15-5-19 23:24
比你笑死我,我飲水中,差d噴水!

請問.................真係個sales咁講起步好 ...
唔知SALES同你講咩
總之非言語筆墨所能形容, 你出左車就知
仲有CUT線簡直係為所欲為
我咁樣吊你癮真係...
叮囑你一句: 安全駕駛

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-5-19+23:24+比你

唔知SALES同你講咩
總之非言語筆墨所能形容, 你出左車就知
仲有CUT線簡直係為所欲為
諗起都開心加興奮

多謝你嘅意見!

首頁
12345...38

尾頁

跳至