嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB現時4個月大, 面同下巴經常紅紅地, 皮膚仲有D乾燥, 見佢成日想抓

睇左醫生話輕微濕疹, 開左藥膏搽(有類固醇成份), 搽左幾日好左D, 但隔一排又翻發, 點算好

大宅

回覆 gorby@ 的帖子

唔好搽咁多類固醇藥膏喇我囝以前都有搽,搽得多嗰d位置會一撻撻嫁,自此唔敢再搽,寧願從飲食着手,始終濕疹都係同腸道有關,揀返d天然食材會比較好,減少敏感。不過你b咁細,仲係飲奶為主,所以我揀美素有機奶粉俾阿囝飲,飲咗之後濕疹慢慢少咗,皮膚好咗。

複式洋房

如果搽完類固醇,隔一排又出返,真係無限loop, 我個時就放棄左再用。我都係幫仔仔勤濕綿清潔,抺淨之後保濕搽cream, 我用過qv baby/ bioderma atoderm 都ok, 不過都係人夾人,勤換被鋪,開冷氣保持乾爽。另外我好後知後覺,先發現原來飲食都會影響,我仔仔係超大食奶粉b, 試過轉低敏奶粉但唔肯飲,因為味道太古怪,再之後轉美素皇牌有機奶粉就ok, 皮膚又好咗。

男爵府

而家好多BB都有濕疹,我女嗰陣時都係咁,又唔想同佢搽咁多類固醇,唯有喺飲食入手,我轉咗皇家美素有機奶粉之後真係好返好多。

複式洋房

真係唔好揸咁多類固醇藥膏,要盡量找找濕疹嘅原因對症下藥
例如會否係環境因素、還是食物致敏
我女就係改食咗有機然奶粉後改善到濕疹問題。

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

gorby@ 發表於 24-5-16 13:28
BB現時4個月大, 面同下巴經常紅紅地, 皮膚仲有D乾燥, 見佢成日想抓

睇左醫生話輕微濕疹, 開左藥膏搽(有類 ...

我個女BB時都有濕疹, 現在佢無晒濕疹喇, 我女濕疹主因係奶粉敏感引起, 果時睇左好多次醫生同搽類固醇都唔好...之後有其他媽媽教我試下轉奶粉,我地轉飲美素有機奶粉, 成份天然D, 飲左一排睇住佢D濕疹慢慢退, 便便都轉好左

男爵府

我阿B都有濕疹問題困擾,都試過濕疹嚴重到出血水,去睇醫生開咗類固醇,因為嚴重得滯,所以我都搽咗幾日。不過有得揀我都盡量少用。多啲同佢搽AVEENO保濕,煲金銀花水沖涼,轉埋皇家美素皇牌有機奶粉,之後皮膚就改善咗好多

複式洋房

gorby@ 發表於 24-5-16 13:28

睇左醫生話輕微濕疹, 開左藥膏搽(有類 ...
輕微的話其實都唔需要太擔心! BB細個免疫力未完全發展成熟係會反反覆覆有啲咁嘅情況架, 記得要做好保濕唔好俾佢太痕, 屋企就一定要乾淨盡量少啲塵! 奶粉我餵雅培心美力, 有hmo益生菌同nts, 幫BB增加多啲抗體, 免疫力發展好啲就無咁易刺激到! 但如果真係濕疹底或者醫生話敏感的話, 可以試下親護嗰啲低敏奶粉

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

發表於 前天 21:16 |只看該作者
應該都係輕微…夏天都要搽cream同長開冷氣先!, 同埋食入口&用上身都要用返天然野…醫生話外在環境都好緊要, 好多人都漏左呢part, 掂到皮膚都係愈少化學野愈唔會刺激到! 我b飲有機個隻hipp,因為有益生菌幫到好多, 沖涼洗頭就用qv, 衫著純綿, 就最少翻發

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊