樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

pomanlife 發表於 16-10-4 21:24
我度冇3字頭既樓,唔好意思

朋友個間係大西北私人樓,二房一廳,有會所,吾差,收入隱定,做到九成,好過租樓
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:等佢跌等左咁耐..岩岩開始睇樓..樓價又升返

一千幾百萬好似執的

大宅

vet 發表於 16-10-4 18:13
今年頭比起上年高位真係回左近2成架, 人就係咁, 跌緊又想等跌多 D
...
我好務實,在年初我的目標屋苑的確跌過,但仍然離晒地。我絕對唔係貪心之人,但今時今日買個三房單位真不容易。

pomanlife    發表於 16-10-5 12:46

大宅

回覆 Daeng 的帖子

樓市自去年年尾及今年年初一跌,已經表示有機會進入下行周期。一個調整期確實完成睇三季,如黎緊第四季及明年初第一季仲係一跌/升,甘先可確實樓市去向,一跌/升需時三至五年。我年中成功細換大。如果有實力買家當然唔晒理調整期,如按九成,好冒險。
理性分析下,香港自03年已經依靠北水,到目前大陸經濟唔係想像中甘好!大陸一冧,香港都唔掂!
最穩固既買樓當然只需用你三成錢去買,保留七成現金,係下一個跌浪先有子彈再執平貨!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

未來樓宇供應會唔會係增加緊呢?

男爵府

pomanlife 發表於 16-10-5 12:53
未來樓宇供應會唔會係增加緊呢?

單位係增加多咗,但住屋面積細咗,劏出好多開放式同一房,波叔為求交數,牺牲人均居住面積。

pomanlife    發表於 16-10-5 16:50

首頁

尾頁

跳至