家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

原帖由 c-wong 於 09-7-30 23:13 發表

my friend's B also had the same disease a mth ago when she was 8mths old! she stayed in hospital for entire 2 weeks, cldn't eat and sleep well, turned from a small ball to monkey size. she got this ...

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

咁岩既..我阿囝9月都係讀K1
到時我可能會參加家長義工
就無咁多時間玩股啦~
我見你個BLOG...好似日本通咁...係咪關於遊日本問題都可以問:lol

原帖由 sweetcouple 於 09-7-30 23:17 發表

原來係偉大媽咪!

大家吹開水, 唔怕講埋啦.....其實我係剛辭工的中學老師, 教左十幾年LA, 好悶, 好辛苦, 同埋辭工主要係為左自己的小朋友 (九月上K1)....

如果SIS們有教學問題, 可以分享分享! (唔敢話有乜可以教 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

嘩...老師多多指教~~

我都好想好似妳咁,可以陪住小朋友成長自己教佢,因為我小朋友都係今年k1喇, 但係無奈....我唔做根本唔駛開支,幾十人要養!!! 晚晚返到屋企都10點喇,佢唔訓我都要訓....根本無時間比佢~點教
原帖由 sweetcouple 於 09-7-30 23:17 發表

原來係偉大媽咪!

大家吹開水, 唔怕講埋啦.....其實我係剛辭工的中學老師, 教左十幾年LA, 好悶, 好辛苦, 同埋辭工主要係為左自己的小朋友 (九月上K1)....

如果SIS們有教學問題, 可以分享分享! (唔敢話有乜可以教 ...

男爵府

:-P 咁岩既你個又係呀....原來好多k1媽媽播~~~
原帖由 Jomei 於 09-7-30 23:46 發表
咁岩既..我阿囝9月都係讀K1
到時我可能會參加家長義工
就無咁多時間玩股啦~
我見你個BLOG...好似日本通咁...係咪關於遊日本問題都可以問:lol

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

c-wong,
我想問下#67...而家目標價你會睇幾多到?
上星期推介左俾姑9
叫佢買少少玩下
點知佢前日和今日一見跌又入...我好大壓力呀..好驚拖累佢蝕錢呀
原帖由 c-wong 於 09-7-30 23:41 發表

thank you! hope after a few years I am not as lazy and impatience.

i also think 佢地品行方面麻麻地. some wear mini skirt uniform, put makeup on, smoking/taking drugs.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

my son also Sept 06 ka.

原帖由 fc1668 於 09-7-30 23:52 發表

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

3 year old soon.
so i cann't already mention to him 'don't bad temper'. isn't it?

原帖由 sweetcouple 於 09-7-30 23:50 發表

幾大個先?

唔同年齡唔同處理喎....

不過首先, 你自己要調節, 唔好心裡面LABEL左個囝係BAD TEMPER! 好多時, 我地愈LABEL佢, 佢愈係衰落去!

男爵府

:mrgreen: 人人有唔同既工作唔同既知識...呢度好快成為有問必答討論區
原帖由 sweetcouple 於 09-7-30 23:54 發表

我囡係0612BB, 超細囡囉....你囝囝呢? (睇你張大頭相, 好似大個D)

我都會做家長義工! 同埋我已經係自己中學母校校友會會長......仲可能搞埋小學母校的校友會.....

日本通就唔敢自誇, 不過我同老公都去左超過10 ...

子爵府

真係唔講唔知咁多...平時掛住講股仔多...
我而家好想快d到9月...佢係屋企好悶...成日要出街玩..
而家星期六日..我都幫佢安排游水,畫班及溜冰..搞到佢超忙又累:loveliness:
原帖由 fc1668 於 09-7-30 23:52 發表

男爵府

我果隻08/06播....
原帖由 0906 於 09-7-30 23:56 發表
my son also Sept 06 ka.

珍珠宮

好媽媽勳章

原來係偉大媽咪!

我想八下你第時會比囡囡讀私校, 還是津校.

我成日覺得d官/教育界的人士, 都唔會讀津/官校,
好似個制度係佢地度出嚟, 都唔安排佢地d仔女係個到讀, 有幾"正", 可想而知.

我妹2個女都係讀國際學校, 佢地d英文真係好好, 又鍾意睇書, 佢個大女讀grade4時, send了個mail比我個女, 佢d英文係好外國人的口吻, 唔係local school的pattern.

我想問下我隻細女, 完全無耐性去學嘢, 無論係游水, 跳舞, 返學, 叫佢做功課就話要訓, 去游水時就成日話要休息, 點搞好呀.

另如何可以令小朋友多d發揮自己, 做事認真, 唔好mamafufu.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

:tongue: 咁多野相信妳攰啲......

我咩都無比佢,因為想佢返左學定晒先決定學咩..:) 希望個個月比我執番千零蚊比佢學下野啦~~
原帖由 Jomei 於 09-7-30 23:59 發表
真係唔講唔知咁多...平時掛住講股仔多...
我而家好想快d到9月...佢係屋企好悶...成日要出街玩..
而家星期六日..我都幫佢安排游水,畫班及溜冰..搞到佢超忙又累:loveliness:
...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

all the same ma?
so nothing can do? My EQ.....
Also, he don't like share....
have a few fight with classmate at school.
got bite by the classmate 3 times already...

原帖由 sweetcouple 於 09-7-30 23:59 發表

哦......原來先至仲係TROUBLE TWO, 咁梗係BAD TEMPER啦......

唔駛擔心喎, 當係練好自己的EQ啦.....將來大把挑戰架!

男爵府

有錢我都想比仔仔讀, 但係我無......!!讀得開心就算吧
原帖由 YanYan0116 於 09-7-30 23:59 發表

我想八下你第時會比囡囡讚私校, 還是津校.

我成日覺得d官/教育界的人士, 都唔會讀津/官校,
好似個制度係佢地度出嚟, 都唔安排佢地d仔女係個到讀, 有幾"正", 可想而知.

我妹2個女都係讀國際學校, 佢地d英文真係 ...

伯爵府

原帖由 Jomei 於 09-7-30 23:54 發表
c-wong,
我想問下#67...而家目標價你會睇幾多到?
上星期推介左俾姑9
叫佢買少少玩下
點知佢前日和今日一見跌又入...我好大壓力呀..好驚拖累佢蝕錢呀

now target 4.5 if mkt not doing bad. wait for their 1st profit announcement in mid Aug (maybe late Aug) la. they will make their earnings look very good. i missed buy at 3.6x-3.7 today as no quotas left cannot check stock price.

there is a high possibility that banks will issue updated reports to upgrade the target price.

i hate day trades now. i feel so good not doing day trade. if we are in this biz (like traders), then we cannot avoid. i won't let myself feel tense and have pimples (when there is pressure, i have pimples).

i also 推介 817 to my sis in law. she bot at 2.83 and 2.55. now on boat, haha...

首頁

尾頁

跳至