樓市動向

跳至

首頁
23456...20

尾頁

洋房

原帖由 Monkey媽媽 於 09-5-1 08:34 發表

唔該晒你既回覆
我唸我仲會有野要請教你

看了你過往的發言,發現你是一位很熱心的人,因此往後如果有機會再度交流,在我的能力及原則能及之處,若能幫到你,我會覺得非常光榮。

複式洋房

原帖由 ofwt 於 09-5-2 15:19 發表

看了你過往的發言,發現你是一位很熱心的人,因此往後如果有機會再度交流,在我的能力及原則能及之處,若能幫到你,我會覺得非常光榮。

其實未睇你的post前我今日都巳經賣左樓,我都係睇淡樓市..我做銀行樓按批刻部,之前真係好靜,現在真係多左好多人買樓,大部份都係做95%樓按,但要mc批又談何容易!!!!而且失業率咁高才員潮都仲有冇薪假都仲有人放緊...咁多不好因素,樓市又點會不停升升升呢????

大宅

ofwt,
真的是很詳細的分析.....................其實我都係明di唔明di, haha
由上年年尾已開始留意樓市, 同老公商量過中原指數53 or 54是一個較安全的位可入市(我覺得唔太貪心, 都曷2007年的水平),
會做30%首期, but現在升升升升到62, 真的令我們怕上不到車, 但眼見經濟那麼差, 樓市仍然好勁, 有價有市,
是小陽春, 還是牛1, 作為c9的我真看不通??????? 錢得一舊, 我們只想用一個較合理的價買(須然好多人話自住無問
題).........所以現在最終決定繼續租, 因租金回落, 年租都是 六萬, 用六萬, or 十二萬看清樓市, 但有些人說
我們這些人一世都買唔到樓
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

複式洋房

So I just bought the flat in late April this year....I am so worried wor...be frank..I am a little bit 衝動...I know it is 大忌...sometimes really thinking whether need to "Tat 訂" la...but the formal S& is coming....so confused.

男爵府

原帖由 gigiwywong 於 09-5-4 16:01 發表
So I just bought the flat in late April this year....I am so worried wor...be frank..I am a little bit 衝動...I know it is 大忌...sometimes really thinking whether need to "Tat 訂" la...but the formal ...

其實我好明白你的心情,唔好話你驚,我賣左樓一樣驚.有時真係看不透個市.今日恆指又狂升...但遲D狂跌又
唔定...我就真係唔識看...

大宅

其實你亦不必太悲觀,
樓市像股市一樣有 期性, 唔可能長期升市或長期趺市, 就本人自己有一套買樓原則,
1)盡量唔會係市旺買樓, 原因是有可能摸頂加上受外圍氣氛影響好易高追; 選擇少及bargining power太弱; 容易買錯野)

2) 選擇樓市低迷之時間買樓, 原因是:樓價較便宜不在話下選擇較多; 可以慢慢睇; 議價空間較大..

3)不會買銀行估不到價或高出市價之物業;不買re-sale能力低之物業, 多炒家進出之屋苑, 盡量不去買或高追, 因其價格波幅較大(ie, 沙田第一城), 好容易在短時間唔見幾拾個巴仙!! 十分影響情緒, 可能連健康都輸掉...

4)不會將大部錢作首期買樓(即不買超出能力負擔之物業)價, 原因是萬一飯碗不保, 沒錢供樓, 層樓就好易淪為銀主盤

so far這些年我都是半租半買樓自住, 因我怕come across惡租霸, 所以我寧可賣樓都唔會出租層樓, 即寧願自己辛苦一點, 賣了樓才搵地方租住, 見到樓市淡靜才出動睇樓再買入..雖然就辛苦一點, 但好過同一時間hold住兩層樓咁大風險, 除非其中一層是full payment就唔同...

以下是我近年物業買賣之紀錄, 3個單位也有些斬獲, 你可作參考

買入 賣出
2002年尾 2004 (02-05曾入住)
2005年頭 2005年中(沒住過) (05-07另租)
2006年尾 2009(年頭)(07-09曾入住)
現將會再租

我想其實你現時租樓不失為一個好時候, 你可以趁低價才買入(我想沙士價較難啦, 去返海潚價已不錯啦!), 不要以為錯過左好時機(2007)就去追貸, 像買股票一樣, 沒人知道何時才是谷底, 若你遵從以上4點, 就算個市大趺, 對你的影響已降低一截...

現時有個豬流感殺到, 你可靜觀其變吧!
香港近10年樓市,其實我不是看得太淡(好難再瀑趺), 因香港樓始終供應有限, 息口又長時間低企, 香港有資金在手的人多的是, 一場金融風暴大有可能令他們轉移資金至物業上, 還有香港背靠中國, 相信香港不需太長時間亦可復甦過來..., 老實講, 我認為最近之反常升市(樓市), 與早一陣子銀行關水喉(累積了一定之購買力)及資金出路有莫大關係..
反而我擔心來年美國印錢紙所帶來之通貨膨脹....
以上純屬個人意見, 歡迎賜教

原帖由 octopus481 於 09-5-4 14:19 發表
ofwt,
真的是很詳細的分析.....................其實我都係明di唔明di, haha
由上年年尾已開始留意樓市, 同老公商量過中原指數53 or 54是一個較安全的位可入市(我覺得唔太貪心, 都曷2007年的水平),
會做30%首期, b ...

男爵府

我都好同意你這四點的講法...
不過,最近樓市,股市瘋狂的優點令人可怕

(我們有經濟低迷加豬流感都升得如此瘋狂...
我自己就覺得有點不正常,)

但好多事情的確不是我們能猜得透...
如果唔係...我就發左達了...哈哈!

不過,我就很同意...切忌高追!!

原帖由 翁心怡 於 09-5-4 16:39 發表
其實你亦不必太悲觀,
樓市像股市一樣有 期性, 唔可能長期升市或長期趺市, 就本人自己有一套買樓原則,
1)盡量唔會係市旺買樓, 原因是有可能摸頂; 選擇少及bargining power太弱; 容易買錯野)

2) 選擇樓市低迷之時間 ...

大宅

可能...........
- 香港有錢人太多, then相對於每月一萬宗有價有市的成交, 實在很易達到
- 另買當頭起(即現在), 可能過多一, 兩個月, 指數升到70
- 低息
- 雷曼後港人太鐘意磚頭, 個個新盤都賣清
真係真係唔識睇...........
我只覺得現在經濟衰過97, 2003, 很多人失業, 或份工危危乎
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

男爵府

原帖由 octopus481 於 09-5-4 17:34 發表
可能...........
- 香港有錢人太多, then相對於每月一萬宗有價有市的成交, 實在很易達到
- 另買當頭起(即現在), 可能過多一, 兩個月, 指數升到70
- 低息
- 雷曼後港人太鐘意磚頭, 個個新盤都賣清
真係真係唔識睇... ...
幾有投資經驗既專家一樣會輸到褲穿窿, 因為市場上實在有太多因素我地係睇唔倒既, 專家都睇唔晒, 以為已經好高, 但又可以再高, 以為好低, 但又可以再低d. 次次都係咁。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

其實我想請問各位, 美國係咁印銀紙會產生高通漲, 是否買了磚頭可抗衡高通漲唔駛損失慘重呢?大家可否給我意見?

民房

ofwt,
你好!我看過你之前的post,知道樓市現在是熊市,現我有一難題:雖然我現住的樓宇挺舒服,但最近有買家出價,可令我脹面賺2成半,挺令我心動,我現在心大心細,希望你能給予意見,謝謝!

洋房

原帖由 flong 於 09-5-4 23:58 發表
ofwt,
你好!我看過你之前的post,知道樓市現在是熊市,現我有一難題:雖然我現住的樓宇挺舒服,但最近有買家出價,可令我脹面賺2成半,挺令我心動,我現在心大心細,希望你能給予意見,謝謝! ...

你好,你說你看了我的貼文,「知道樓市現在是熊市」,我是覺得我只是從我的交易系統判別中認為現在是熊市,實際上市場是不是熊市,我也要看後來的結果才知道,因為市場永遠是對的,會錯的永遠是自己的交易系統,如果我的交易系統永遠是對的,那我就不用設停損了。

回歸你的問題,如果對方的出價高於去年最高價的85%,那應該很合理,你應該可以賣了,當然這只是站在金錢上的考量才需要賣,如果覺得住得舒服很重要(我是覺得在這個流感才剛剛完結就出令你滿意的價格,或許你的樓的確是一個很舒服且讓人很想買的單位),之後又要花很多時間和金錢來打造一樣舒服的樓,那可能要麻煩你多多考慮了。

祝你做出最佳決定並順利執行。

洋房

原帖由 octopus481 於 09-5-4 14:19 發表
ofwt,
會做30%首期, b ...

你對自己的資金做了規劃,無論買點是對是錯,有規劃一定好過沒規劃,因為如果規劃失敗就可以當做下一次操作的參考。

現在要面對的問題是,如果樓市真跌到53、54時,你買不買?還是會因為破了前低56.71,變成不看好後市而不再於53、54時進場?如果是這樣,那下一個進場點你的規劃又會是在哪裡?

這一波如果一直升破去年高點,那應該是牛四,因為這一次下殺並沒有破前低51.86,創新高就可確認是之前牛市的延伸。

買樓的機會很多,是不會像你提到一世都買唔到樓,因為如果錯過最低熊牛轉折點,也還可以在牛市買方第一拉回加碼點買進,如果再錯過,還有第二拉回加碼點可買,如果再錯過,我想真的就不要買樓了,到時直接簽個超長租約是比較好的選擇。

大宅

玩段估

呢個星期指數可能跌小小
因為業主唔肯減買家唔想加
咁就無成交

男爵府

原帖由 littlefatc9 於 09-5-6 10:37 發表
玩段估

呢個星期指數可能跌小小
因為業主唔肯減買家唔想加
咁就無成交
CCI 同成交量無關, 只睇尺價, 會根據成交單位的樓層座向套入某一公式略作調整.

中原城市領先指數 (CCL), 係 一 個每周發佈的指數。它是基於在中原地產代理有限公司的初步合約成交價編制, 用於反映最新的地產市場價格變動。 每星期發放上一星期的數據, 所以滯後時間是一星期. 來緊星期五發放的數字將反映豬流感襲港的一周(上星期)港樓的表現。

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

去年4月賣左樓租屋.
今年4月又再買番
會唔會再跌..我估會.
買既原因係而家買既單位價錢同04年比高10%
我估點都唔會去番沙士價掛,就算真係去番沙士價都係輸10%
而且而家利息太低了.HOLD CASH 又要交租點都係輸
而家按7成.仲有CASH係手.做類似ASSET LINK既樓按
CASH 入番戶口實質要比既息真係好小.
再講.如果真係再跌到沙士價仲有錢買多間.
我想講既係.買唔買人人CASE唔同.人人財政情況唔同
有需要住既都係要買.不過真係量力而為囉

男爵府

原帖由 NICOLE123 於 09-5-6 22:57 發表
去年4月賣左樓租屋.
今年4月又再買番
會唔會再跌..我估會.
而家按 ...

可否告知你買邊度,比04年告10%真係好抵哦!:loveliness:

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 hyto 於 09-5-7 07:50 發表

可否告知你買邊度,比04年告10%真係好抵哦!:loveliness:

何文田

男爵府

原帖由 NICOLE123 於 09-5-7 08:48 發表

何文田

謝謝告知!恭喜你呀!

大宅

原帖由 NICOLE123 於 09-5-6 22:57 發表
去年4月賣左樓租屋.
今年4月又再買番
會唔會再跌..我估會.
而家按7成.仲有CASH係手.做類似ASSET LINK既樓按
CASH 入番戶口實質要比既息真係好小.
再講.如果真係再跌到沙士價仲有錢買多間.
我想講既係.買唔買人人CASE唔同.人人財政情況唔同
有需要住既都係要買.不過真係量力而為囉
...

我都係揀左似ASSET LINK既樓按 計過實質大約1.2%
只比用hibro plan高小小但無咩風險
3年罰息期過後再考慮其他

首頁
23456...20

尾頁

跳至