想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2005年1-6月計劃做人的準媽媽討論區

各位...happy new year!!!
祝大家2005
想o個樣(做人成功), 得o個樣(要仔有仔,要女有女,要打孖上的就打孖來) :-P :-P :-P

好happy呀...今日倒數時...我同老公一齊沖泡泡浴度過..
過了一個時冷...時熱...的新年.!!!! (沖完抹身真係好死凍呀!)

仲有...個個小心身體..唔好冷親呀!! 我地個個而家都"新驕肉貴"呀!

男爵府

Happy小米...
真好...我地又多了你提供多d info比我地交流呀! 不過...你仲讀緊書呀? 定係做野讀part-time呀?

唔好捱夜呀! 好傷身的....

alice...
嘩!你個friend係大陸買....咁鬼平?
唔好話一個月用10支丫~~來完m後日日用都好抵用呀!
你個隻棒棒係叫mud野名呀? 等我叫人上去幫我買d試下都好

男爵府

呀...Happy小米,

我問了我個friend...係icq問的..arm arm。佢都係食丸丸避孕的架...

佢話呢...如果食得太長時間,係要長d時間去比自己適應先會排卵排得正常(健健康康的egg egg). 佢都係停了2個月...想生bb了..但佢個doctor話佢食了5年....無停過...過冷河的時間要長dd.....(一般的case係suggest min.2個月-3個月), dr.話最好5-6個月喎....
不如你問下醫生的意見先啦....

珍珠宮

chickchick,

我係做野讀part-time,今年30啦.

真係唔該你咁快幫我問喎!

一个妇科&一个家計會醫生的意見:停藥后來兩次m就可以..
中医話:唔係太好(食避孕丸)

我想生女,所以想有一个predictable 的period ! (do at 3 days before egg day)

男爵府

小米...
唔好信呀....3日before egg day....
d人仔死鬼晒的喇.....
3x24hr = 72

唉~~書..係話max.72hr for 虫虫...
咁等法...d 虫虫真係等到老死...佢地好辛苦游上去架...游都要70mins...仲要佢等.....

你用clear -plan係要最深(比control的深)..個日的24-36內排卵....你再計多次啦....
用最長的時間去等排卵, i.e. 36 hour
再用最短的壽命計虫虫(生女係可以等...但等都頂多計48hour好喇~~)
所以...當你朝早check了2條一樣深淺的線.....你下午的9點再check多次..睇下有無明顯再深了.....(因為再第日朝check實會再深的了)
如果一樣..就個晚放人仔啦....
如果已經深了...咪等喇.....即刻開工放人仔啦....等唔切

男爵府

要計egg day..真係要用clear-plan的....
盒野個表show出來個chat...就係講緊呢個原理...佢剩係show個圖出來...係要自己再計下..先知邊個真係egg day...

所以我打算...今日月開始check egg day....(用2支夠了,因我知邊日predict一深一淺)
咁下個月再由個day去check...check到淺番要幾耐 (打算用3支...計埋arm arm一合)
停2個月...
尾二個月...就 combin 我今個月和下個月會做的事..(用五支)
最後一個月...真係開工....就會用多一合.....

希望要知自己排一粒卵卵通常係check到的幾耐....如果唔係就好難揀生仔定女了

大宅

chickchick~~
唔係我個朋友買開既,我都係睇哩度d姊妹講架咋,
咁岩我個朋友哩幾日會上去玩,
我就叫佢幫我買架咋!

你只要在大陸一些商場裏的藥房或藥局, 去問一下就有, 我說的那個排卵試紙叫做 "大衛診斷試條"排卵膠體金, 藥廠名是大衛生物技術有限公司, DAVID, 包裝是白底有粉紅波紋, 驗孕的也是同一間公司, 試紙叫做 "早早孕膠體金診斷試劑", 包裝是白底紙波紋.不同藥房賣的價位都不一樣, 我買過最平宜的是 2.5 元一包, 以前也有買過 5 元一包, 所以後來我買多了, 大概價錢在 2.5 至 3 元一包的也算合理.

你地可參考這網頁, 裏面用的就是我說的牌子.
http://www.geocities.com/fufuyangqing/downloadbbplan.htm

你地看到粉紅色和綠色的就是折開包裝之後個樣, 因為是試條, 所以你要買一些透明的膠紙杯來盛尿液,
不過, 在大陸, 排卵試紙只有這一種, 但驗孕就有很多, 有些不像圖中所示的樣子, 是一個盤裝或是棒狀, 更誇張的是有些還說在行房 24 小時後就可測出有沒有懷孕, 其實用腦想下都知, 授精卵要 5-7 日先行到去子宮著床, 再等佢分泌 hcg , 都要 3-4 日啦, 咁計埋都要 12 日先可以驗到, 所以別受騙, 因為那些誇張自己 24 小時可驗到的, 都要買成 15 元一支, 依我經驗, 我在 第 14 日用了我說的 2.5 元一條的, 也用了5元的, 也用了一條號稱 24 小時的, 效果竟然一樣, 而且 2.5 元的那條雙條比其他的仲要明顯的, 所以千祈唔好以為貴的就準的, 呃人架.

大宅

好媽媽勳章

miu_bb

我上個月先搬完,又結左婚啦,所以可以做就係生bb啦。
我應該cny後開工,有2個月時間,因為要雞仔就要最遲4月做。5月之後就係狗仔。

「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

男爵府

早晨,alice,

噢...等我都上去買下先....不過要下下個week先有時間上去...帶埋我老公去....如果叫佢自己一個上去..我驚佢唔識返番落黎香港...個牌子名有咁多...佢又唔多識睇中文....就去四圍找,佢實盪失路...哈哈...

lckyw,
係呀...要做狗bb係要5月(depend egg day係月尾定月頭啦)
如果係月頭,都係生雞bb的....要過了2月4日立春先叫狗就呀!

大宅

chickchick早晨呀~~
唔會呱,唔識返番落黎香港?
不過男人買錯嘢就一定會,
由其係D女人嘢呀!!!

點解要生狗BB既?

男爵府

alice,

唉~~我老公係中文字文盲來的啊~~
佢連繁體字..讀都讀錯,寫都寫錯...叫佢準入一個簡體字的世界.....佢真係會墮入迷網之中.....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位,

早晨呀!!

珍珠宮

chickchick 寫道:
小米...
唔好信呀....3日before egg day....
d人仔死鬼晒的喇.....
3x24hr = 72

唉~~書..係話max.72hr for 虫虫...
咁等法...d 虫虫真係等到老死...佢地好辛苦游上去架...游都要70mins...仲要佢等.....

你用clear -plan係要最深(比control的深)..個日的24-36內排卵....你再計多次啦....
用最長的時間去等排卵, i.e. 36 hour
再用最短的壽命計虫虫(生女係可以等...但等都頂多計48hour好喇~~)
所以...當你朝早check了2條一樣深淺的線.....你下午的9點再check多次..睇下有無明顯再深了.....(因為再第日朝check實會再深的了)
如果一樣..就個晚放人仔啦....
如果已經深了...咪等喇.....即刻開工放人仔啦....等唔切

chickchick,
原來係咁, 我冇研究clear plan 添, 咁我都要學你咁, 買盒clearplan 做trial先.

今朝体温仲低,得35.95(day17),奇奇怪怪..
但啲分泌物早已冇伸展性(只在day12)..

大宅

各位除了量體溫, 有冇記錄白帶的變化? 我發覺會更加容易掌握排卵日子

大宅

chickchick,

你係咪提早做BB呀?

大宅

好媽媽勳章

chickchick

hehe... 我老公都唔識中文。佢成日係香港迷失太空,要我用電話教佢,找好耐先識搭車反屋企。其實狗bb都旺兔仔,所以我都係順其自然,我都係量體溫呀,不過就唔會用排卵棒,e生叫我只要隔2日一次就有80%係半年內中。
努力 !
「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

男爵府

lckyw,

我問我老公不如我量體溫睇下幾時排卵期, 佢話唔駛啦, 勤力d咪得囉, 我

別墅

lckyw & miu_bb,

我都係兔, 之前睇過書話今年最好生bb, 不過兔又同雞相沖 (都唔知真唔真, 但我老公都係雞年呀),

我同老公講過我都想今年生可以沖喜下, 但佢唔想咁早生住喎, 所以有d唔開心呀~ 依家仲未開工, 都唔知佢想點~ ?-(

祝大家快d bingo~~

大宅

小米,

chickchick講得對!
易受孕期是在排卵前2天及排卵後1 ~2天呀!!

男爵府

Tourmaline,

我想問如果我m唔準, 咁即係個個月

首頁

尾頁

跳至