樓市動向

跳至

首頁
34567...20

尾頁

大宅

君逸山?
原帖由 NICOLE123 於 09-5-7 08:48 發表

何文田

洋房

今天中原指數(平時和朋友或網友都以中原指數稱呼CCL說慣了,也沿用此習慣和各位討論,在此說明一下)收63.08,升了0.4%,看來我的質疑是有可能的,現在就看往後如果是覺得當週樓價有升但是次星期五中原指數發佈的指數是跌的,那應該就可以確認反映滯後時間了(在此特別註明是反映滯後時間,而不是發佈滯後時間,以免網友混淆)。

原帖由 ofwt 於 09-4-30 17:25 發表
萬一恒生沒上20000,那就看上證有沒有上3100,如果上證也還沒到3100,那看看臺灣加權有沒有上6700

廿廿,我再來要說的可能對你應該是好消息吧,今天聽到電視新聞在警告股市風險,叫大家買股票要小心,我就再提高恒生目標點到21000,臺灣加權提昇到6900,上證維持3100不變,到時候你再決定如何處理你間樓。

目前我維持原來趨勢看法不變,看好股市,看淡樓市。

民房

ofwt

又係時候請教你!

現在好多人都話, 美國狂印銀紙, 會令到全球通漲加劇!
所以要買樓保值!! 咁者點呢??

原帖由 ofwt 於 09-5-8 17:41 發表
今天中原指數(平時和朋友或網友都以中原指數稱呼CCL說慣了,也沿用此習慣和各位討論,在此說明一下)收63.08,升了0.4%,看來我的質疑是有可能的,現在就看往後如果是覺得當週樓價有升但是次星期五中原指數發佈的指數是跌的,那應 ...

男爵府

ofwt
我原本諗住睇定D, 下半年先買樓既~ 但見D 股票同樓市最近都勁升, (呢樣真係諗極都唔明, 唔通眼前只有小小利好消息就可以遮哂D不明朗經濟因數????), 攪到自己心郁郁想入番市, 因為好驚下半年個市仲係甘升呀~ 你有乜意見呢~ 層樓我係自住架~

三個人, 一 條心

大宅

原帖由 ofwt 於 09-5-8 17:41 發表
今天中原指數(平時和朋友或網友都以中原指數稱呼CCL說慣了,也沿用此習慣和各位討論,在此說明一下)收63.08,升了0.4%,看來我的質疑是有可能的,現在就看往後如果是覺得當週樓價有升但是次星期五中原指數發佈的指數是跌的,那應 ...

ofwt:

多謝你呀! 我上個星期同老公去咗旅行, 所以咁遲先覆你, 唔好意思! 返到嚟香港, 先知上個星期股巿升得咁瘋狂, 我都唔知係咪應該開心, 但好彩我哋只借七成, 而且我哋兩夫妻收入好穩定, 每月供樓只佔家庭入息約17%, 所以供樓壓力唔大, 最驚係摸頂入貨, 無論如何都多謝你!

珍珠宮

ofwt,
我有睇你的文章,不過冇留言。
現時市場上充斥各樣意見,其實我都唔多識分析咩係岩。
不過近幾日真有體會!
我地持有一間細單位,個仔出細後,租比人。自己租大單位住。

租幾年後,已確實自已中意現時社區,而且對某種座向偏好。
好唔容易睇中,口頭上落實(晚間睇樓),第二日已落票,點知業主反口,比另一個人高十萬搶走!

其實貴十萬我比得起,不過我由疑是否應高追,硬係覺得高追會危險!

不過冇左件心頭愛,好慘,唔知仲會唔會有機會?

各位,你地有咩意見?

大宅

原帖由 VKwan 於 09-5-12 09:55 發表
ofwt,
我有睇你的文章,不過冇留言。
現時市場上充斥各樣意見,其實我都唔多識分析咩係岩。
不過近幾日真有體會!
我地持有一間細單位,個仔出細後,租比人。自己租大單位住。

租幾年後,已確實自已中意現時社區,而且對某種座向偏 ...

我同老公都係啱啱買樓, 我哋抱住的宗旨係絕不追價, 自己對區內樓好熟悉, 知道巿價, 更重要係計好自己的負擔能力, 所以除非真係有咩好特別的情況, 否則都唔會追價, 因為咁樣會搞亂自己的預算, 同埋可能令業主更加抬高價錢, 因為佢覺得自己層樓有價有巿, 我哋唔想幫人抬價, 所以我哋而家層樓都係預算價之中買入

男爵府

原帖由 廿廿 於 09-5-12 11:08 發表

我同老公都係啱啱買樓, 我哋抱住的宗旨係絕不追價, 自己對區內樓好熟悉, 知道巿價, 更重要係計好自己的負擔能力, 所以除非真係有咩好特別的情況, 否則都唔會追價, 因為咁樣會搞亂自己的預算, 同埋可能令業主更加抬 ...

絕不追價,
所以我hold 住買樓,因為業主現在仍然反價好勁
頭痕…

水晶宮

同意, 我而家乾脆連樓都唔睇喇, 一來因為我信唔過d agent, 二來而家個市太旺, d賣家開價太高之餘你連考慮既時間都唔多. 雖然可能對好多人黎講買樓唔係一件大事, 但對於我黎講佢係我將來個家.

我之前睇左個單位, 恆生估價比HSBC多10%, 估137萬, HSBC係125萬, 但個業主開140萬, 後尾上網睇到, 原來個業主係08月1月用138萬買黎投資既..即係而家個價高過08年1月? 發生咩事...仲有另一個屋苑, 我睇過佢從05至08年既成交, 500幾呎既單位最多都係100萬左右(無論邊個座向都係), 但而家向西北已經要100零幾萬, 同agent講我要東南, agent話13x萬喎(真係唔知幾時屯門d樓變到咁值錢). 我直頭同佢講, 其實我睇得好淡, 我唔介意用半年至一年時間慢慢睇.

咁當然, 自己既決定自己負責, 半年/一年之後我發現我既估計(都係斷估, 至於我根據咩黎估, 有機會再同大家分享)係錯既, 我最多咪用市價買d無咁靚既單位囉.

男爵府

原帖由 wsyggk 於 09-5-12 11:59 發表
同意, 我而家乾脆連樓都唔睇喇, 一來因為我信唔過d agent, 二來而家個市太旺, d賣家開價太高之餘你連考慮既時間都唔多. 雖然可能對好多人黎講買樓唔係一件大事, 但對於我黎講佢係我將來個家.

我之前睇左 ...

我同你一樣,連樓都唔睇喇,market 太 hot, 無乜議價空間,買樓唔係自己主導 no good la,炒家世界,唔好玩啦

所以仲等緊運到…

水晶宮

其實我都唔貪心, 唔係話一定要最低價買, 講真邊個可以睇得咁準, 我只係想用市價買, 當然你問我邊間估既價先係市價, 我唔會用恆生囉, 我估我會用HSBC, 但而家d價係比恆生個估價仲要高...

我同agent講, 唔到價唔睇喇. 唔想浪費我時間之餘費事俾機會個agent矇騙其他買家

男爵府

回覆 91# wsyggk 的文章

我同你一樣心態,

BOC 同恆生都好進取,,HSBC fair d la...

水晶宮

原帖由 biglemon 於 09-5-12 13:13 發表
我同你一樣心態,

BOC 同恆生都好進取,,HSBC fair d la...

咁我地要多d交流下啦! 係喇, 你遇到d agent係點架? 我覺得我遇到既都唔係好專業囉...係咪我對佢地期望太高呢?

男爵府

我都係無睇樓成個月啦, 輕鬆晒

ofwt,

你好勁呀!雖然有好多睇完都唔係好明, 不過真係獲益良多, 謝謝你!!

但係,唔係好明點解下半年個樓市會跌而股市年尾又會上返21000既 ??

大宅

我地都決定繼續租樓 la, 10萬都夠我租兩年la, 經濟又唔好, 兩年後樓市真係升到 ba ba 聲,為有認命
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

男爵府

原帖由 wsyggk 於 09-5-12 13:50 發表

咁我地要多d交流下啦! 係喇, 你遇到d agent係點架? 我覺得我遇到既都唔係好專業囉...係咪我對佢地期望太高呢?

我經驗唔多,大家交流下梗係好啦!

我之前遇嘅經紀,一d都幫唔到我。一般經紀技倆 : 施壓,寸、玩心理,總之有齊,加埋佢曾經鬧我,總之唔好嘅經驗。不過依家知無1個經紀可以盡信,自己小心d啦。( PS 當然仍有好經紀,只係我未遇到)

如果個市唔回d,我都唔哂時間睇,費時勞氣同失落!

子爵府

如果可以hsbc 果個估價買到既樓, 真係十間我都買....!!

原帖由 biglemon 於 09-5-12 13:13 發表
我同你一樣心態,

水晶宮

原帖由 biglemon 於 09-5-12 14:55 發表

我經驗唔多,大家交流下梗係好啦!

我之前遇嘅經紀,一d都幫唔到我。一般經紀技倆 : 施壓,寸、玩心理,總之有齊,加埋佢曾經鬧我,總之唔好嘅經驗。不過依家知無1個經紀可以盡信,自己小心d啦。( PS 當然仍有好經紀,只係我未遇 ...

可能而家個市真係太旺, 我遇親d agent都係幫賣家既, 有d細行仲衰啊, 開個價仲高過大行. 有d就好push, 係咁逼你make decision, 但講野又唔logical. 有d就好趕囉, 同佢睇樓佢又遲到. 有個我睇左個盤都ok, 問佢個價可唔可以低d, 佢直頭唔答我.
不過你話有agent鬧你? 佢點解會鬧你既? 可唔可以分享下...

水晶宮

原帖由 GB 於 09-5-12 14:02 發表
我都係無睇樓成個月啦, 輕鬆晒

ofwt,

你好勁呀!雖然有好多睇完都唔係好明, 不過真係獲益良多, 謝謝你!!

但係,唔係好明點解下半年個樓市會跌而股市年尾又會上返21000既 ?? ...

呢個我都想知啊, ofwt仲未覆你...我都等緊佢, 其實我都有野想問佢, 但又唔知方唔方便pm去問佢, 等佢出黎先~~

洋房

原帖由 金金Ma 於 09-5-9 09:50 發表
ofwt

又係時候請教你!

現在好多人都話, 美國狂印銀紙, 會令到全球通漲加劇!
所以要買樓保值!! 咁者點呢??

不知道各位有沒有發現,我很少在這個討論串中談論到經濟的論點,原因是經濟這個問題再怎麼討論,最後都會變成保護或發揚自己持有部位的預設立場,然後就是兩派人馬大戰一番,這樣的戲碼在各個討論區(這裡的大戰算是相對溫和的)一再重覆地出現,如果大家喜歡這樣的場面,相信也不難找,完全不需要我也來點個火讓大家來廝殺,所以能不提經濟論點就儘量不提,而這一次既然你問了,那也只好乖乖回答(其實之前網友mei524在這裡問過一樣的問題,只是他問的是「各位」,不是只問我,讓我有個藉口逃避問題,呵)。

所以如果這篇文章之後有人想同我討論經濟的問題,當我遇到我不懂、不知道或覺得講再多都沒用的話題,我就停筆不回應了,因為有時候我是覺得我會操作就好了,懂那麼多經濟論點對我也沒什麼幫助,甚至是有害,而且我說的不一定是對的,說再多也有可能誤導大家也說不定,因此在這裡預先和大家說聲抱歉。

最後在進入正題前,重覆我之前一再提出的論調,無論標的商品出現什麼狀況,都應反映到自己的交易系統來讓自己判斷如何操作,通貨膨脹也一樣

現在進入正題。

通脹的確會使樓市漲,也確實能在通脹期間保值,但是現在是通脹嗎?如果是以之前物價最高時做參考點,我想現在不是通脹,而是通縮。

就算現在真的是通脹,萬一又再一次是停滯性通脹,再來的通縮就保不了通脹時期的價值了。

如果現在通縮是成立的,操作金融商品應該展望未來,那未來幾年會通脹嗎?

主張未來會通脹的人提出最強有力的證據是全世界的中央銀行都在努力印鈔票,沒錯,這樣是有可能造成通脹,但是一定會造成通脹嗎?

我是覺得未必,先談通縮的定義,當(現金部位-債務)減少,就是通縮。

債務增加到企業無力負擔,要政府出手幫忙,而且債務還在持續增加,多印鈔票提高貨幣供給如果趕不上債務增加的速度,那就還是通縮,反之就是通脹。

所以貨幣供給增加,並不一定就是通脹。

當然,等到(現金部位-債務)創新高確定通脹時,買樓一定不便宜,但是痛苦通縮時的買點也還沒到,現在的物價有讓大家覺得很便宜嗎?(此處是觀察通縮結果,物價下跌是通縮的結果而不是定義)如果生活不夠痛苦(像是失業率升造成大家的生活痛苦)而沒有大量不理性的殺盤出來,又如何有便宜貨可撿?

股市在這次通縮期間殺到最低只有高點的三分一,強力反彈當然有理,可是樓市有嗎?

美國這一次救銀行是救經濟的重點之一,但是通脹之後,利率就不會那麼低了,如果還是繼續大印鈔票保持低息,是有可能會讓銀行倒閉的(中國的銀行算是例外,可是如果依美國的銀行不良債權逾期放款標準,中國的銀行早該執笠好久好久了),除非銀行不借錢給客戶,否則通脹時期,利率低是不利於債權人。

那是不是代表一旦通脹就因為不能再有低利率不能再大印鈔票了?如此一來,這次大幅增加貨幣供給的做法是無法持續的政策,到時經濟還是會被打回原形。

如何的通脹,經濟才不會被打回原形?就是溫和通脹,一步一步持續地慢慢來,大家把錢慢慢地賺,這樣資金的供應就有連續性,整個經濟就會穩定,這就描述了大家聽過的一句話:急漲緩跌是熊市,急跌緩漲是牛市。

政府任何過度地操作對人民是有害的,只會讓人民錯殺或套牢資產,高爾夫球開球或打棒球一開始就用所有力量去揮桿是不夠的,要持續把球繼續拉出去才能飛得又高又遠。

照這樣說,大印鈔票不就很危險?我相信大部份國家沒有那麼笨,不會用大印鈔票來毀了自己的金融體系,除非是戰爭那就沒辦法,有頭髮誰想當禿驢?

美國更不會笨到印鈔票讓美金大幅貶值到失去世界通用貨幣地位,美國在這方面一定會相當小心,因為美金不需要貶到導致惡性通脹的程度,只要貶值到大家開始不信任美金,憑著各國美債及美金儲備傾巢沽出,自然會免費一舉幫美國完成惡性通脹的大業,到時美國失去的不只是吃香喝辣,眾人簇擁的世界貨幣地位,而且連自己國家的經濟都搞垮了(當然同時也會把好幾個國家的經濟搞垮了)。

那究竟為什麼這些人才聚集的中央銀行會這麼無懼金融體系瓦解地大印鈔票呢?正顯示這些中央銀行主席們預測這次的通縮有可能相當嚴重,所以先不管會不會通脹,先印鈔票再說了,就算是通脹來時再加息就好,打擊通脹大家經驗多得很,總好過通縮降息降到動不了等死,一不小心又像日本一樣來個十九年還翻不了身,更何況,這樣印鈔票都還未必會通脹。

日本行1990年股市四萬點崩盤後,利率能維持在低檔就是因為日本還是在通縮的狀態,否則早就大幅加息,哪輪得到當年大把套利者做美金日幣CARRY TRADE?

中國以每年超過20%的貨幣供給年增率,得到人民幣不大幅升值(比起日幣升值幅度那簡直是小巫見大巫)及人工成本優勢,卻也製造了全救停滯性通脹,以至於引爆成現在的通縮,都還沒休養生息完畢,大印鈔票再通脹就能解決問題?還是又產生另一次的停滯性通脹?再來又是一個通縮?如果通脹就可以讓經濟繼續成長,那經濟學還有什麼好學的?反正出問題只要印多點錢就好。(嚴格說起來還真的沒什麼好學的,因為我覺得絕大部份教經濟的教授或老師對經濟是不懂的,如果懂,操作金融商品的勝利者應該都是這些教經濟的人,可是這樣一來還用教書賺錢嗎?太辛苦了吧?)

這個場面讓我想起宮崎駿的動畫風之谷,大家愈是要消滅腐海,腐海就愈長大,因為腐海只是要時間沈澱淨化人類產生的毒素,當人類不再污染時,腐海自然不會產生毒氣,通脹就是這個污染,需要通縮花時間去沈澱,淘汰過度擴張的企業、政策的經濟停滯期過了之後,才會再開始另一段的經濟擴張循環。

1929年的停滯性通脹造成道瓊狂殺三年見底,1973年一月下殺至近兩年見底,這一次如果真能一年半就可以見底回升向上,也算是奇蹟,不如就不要叫百年金融海嘯,改成金融奇蹟好了。

首頁
34567...20

尾頁

跳至