樓市動向

跳至

首頁
45678...39

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

請問資產及入息審查幾時做同點樣做呢?由交表到揀樓成個過程要幾耐呀?因為驚下年年頭加人工就超額了。thanks

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

回覆 vickling 的帖子

我只是超了少許, 而家要長期租樓, 我都係真正需要, 若果真係有錢都買私樓啦! 重洗煩 ! 只是想知道保險計唔計啫?

子爵府

引用:回覆+vickling+的帖子我只是超了少許,+而家

原帖由 winnyto 於 14-11-04 發表
回覆 vickling 的帖子

我只是超了少許, 而家要長期租樓, 我都係真正需要, 若果真係有錢都買私樓啦! 重洗煩 ...
保險都要計ga.

大宅

如果老公當時係買二手市場未補地價, 兩年前賣個時補左地價既居屋, ,咁可以當抽白表嗎?

子爵府

回覆 twinsjenny 的帖子

成日聽人講抽既次序,何謂抽既次序? (暫時以今年黎講)
綠表家庭>白表核心家庭>綠表單人>白表單人

咁我想問如我同我姐住公屋(父母已不在,間公屋轉左姐名),如我地用綠表抽,係咪都算綠表家庭??還是核心家庭中排第四??

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

warrkathy 發表於 14-11-4 11:51
如果老公當時係買二手市場未補地價, 兩年前賣個時補左地價既居屋, ,咁可以當抽白表嗎?

...
[size=14.4444446563721px]買二手市場未補地價 即係綠表買? 咁用左福利喇

大宅

Thank you!

大宅

請問綠表係咪無入息限制? Thanks~~

複式洋房

回覆:常見抽居屋問題解答

請問2公婆已搬出各自父母的公屋單位,但2邊都未除名,係咪要先攪除名先可抽?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:limb 的帖子

2公婆用白表抽, 買左先除公屋名

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:回覆 twinsjenny 的帖子成日聽人講抽既次序

原帖由 happygirl_001- 於 14-11-04 發表
回覆 twinsjenny 的帖子

成日聽人講抽既次序,何謂抽既次序? (暫時以今年黎講)
你地以綠表家庭抽, 買到之後要交出公屋

子爵府

引用:請問綠表係咪無入息限制

原帖由 ckyan723 於 14-11-04 發表
請問綠表係咪無入息限制? Thanks~~
無限, 只用公屋換居屋

子爵府

回覆 5R2H 的帖子

Thanks~~我知用綠表抽同抽中左要交返間公屋唔好意思,我見有話咩核心家庭,咁兄弟姐妹係排第四....D 個係咪唔影響..我地用綠表家庭唔洗理D 個?

子爵府

回覆:常見抽居屋問題解答

我冇固定收入,但有能力供,會唔會抽到但銀行唔批按揭

大宅

我想問12月底申請入紙時, 要申報入息啦~
咁係填幾時的入息? 2014年整年的人工嗎? 還是對上6個月?
咁如果3月搞珠, 5月揀樓時已過左入息限額~
咁會點?
定佢只睇番你入紙申請時的入息?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請問2公婆已搬出各自父母的公屋單位,但2邊

原帖由 limb 於 14-11-04 發表
請問2公婆已搬出各自父母的公屋單位,但2邊都未除名,係咪要先攪除名先可抽?

...
抽中有紙比你簽除名

子爵府

引用:回覆 5R2H 的帖子Thanks~~我知用綠表抽同抽

原帖由 happygirl_001- 於 14-11-04 發表
回覆 5R2H 的帖子

Thanks~~我知用綠表抽同抽中左要交返間公屋唔好意思,我見有話咩核心家庭,咁兄弟姐妹係 ...
印象中綠表冇咩限制, 肯抽又搅珠中就好大機會買到

男爵府

annabelle1919 發表於 14-11-2 22:12
排緊公屋但12月應仲未審,咁都係排白表嗎?排左3年多了
都係白表,綠表係指已上樓住緊既公屋住戶,未拎到屋既都當係白表申請

大宅

引用:Quote:原帖由 theluckysheep 於 14-11-03

原帖由 vickling 於 14-11-04 發表
多謝解答,即是話就算係名冊上,個孫真係單位的住客,都不可用綠表? 立平安紙轉讓給孫女要補地價嗎?

因為孫女父母住私樓,該公屋只有2婆孫的名字

子爵府

引用:Quote:原帖由 vickling 於 14-11-04 發表本

原帖由 theluckysheep 於 14-11-04 發表
多謝解答,即是話就算係名冊上,個孫真係單位的住客,都不可用綠表? 立平安紙轉讓給孫女要補地價嗎?

因為 ...
我覺得可以用婆孫聯名綠表, 但咁樣做個孫一生人再冇得享受房屋福利, 浪費左個機會, 不如只用婆婆名綠表

另外若以遺產形式接收既居屋係唔使補地價, 有錯請更正

首頁
45678...39

尾頁

跳至