樓市動向

跳至

首頁
12345...21

尾頁

別墅

今次正苦再出蕉,預期又有一大班人負資產了.

你的信心有多大,你的行動也有多大.

伯爵府

i think drop 20% gwa. so i think will produce 負資產 (for those who borrowed over 70% + recently bought the flat).

drop 20% = last Sep-Oct price, i think it's reachable. actually last Sep-Oct still V HIGH.

if this time the new rules doesn't work, govt will continue release new rule.
i have lost confidence in prop mkt. momentum is really bad.
have to pay 50% down payment lock up more capital.
the most important thing is it's not a MUST to buy a property.

男爵府

原帖由 c-wong 於 10-11-21 10:31 發表
i think drop 20% gwa. so i think will produce 負資產 (for those who borrowed over 70% + recently bought the flat).

drop 20% = last Sep-Oct price, i think it's reachable. actually last Sep-Oct still ...

不過大圍盛薈賣得好好喎. 重有西半山蔚然都有一半買家入市, 如果新盤賣得好又唔怕樓價大跌了.

珍珠宮

2024年龍年勳章

點會好多負資產呀?? 依家呢招係逼D炒家離場咋, 其實對樓市黎講係好事, 用家始終有需要都會入市, 我估咪跌5-10%左右.

希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

原帖由 cllok1 於 10-11-21 07:48 發表
今次正苦再出蕉,預期又有一大班人負資產了.
睇個標題就俾樓主嚇死,以為打到來,睇埋個內容就俾樓主笑死,原來係"預期"。

如果樓主喜歡用陳述句做標題,不妨可考慮改為"我夢見負資產浪潮又再出現"。咁樣可能會貼切d。

男爵府

我亦嘗過董建華年代負資產之苦,所以對樓主呢種幸災樂禍嘅心態頗反感。

申報:我無份參與呢期大升市,所以升唔關我事,跌亦唔關我事。

大宅

樓主呢種人只會幸災樂禍,
可能樓主一直以O黎都買唔到樓啦,
所以以為有人不辛佢先會成功,
不過就算真係出現趺市佢都唔會買得到樓,
因為政府今次出蕉係穩定樓市,
趕走O的冇實力既炒家,
而唔係制造趺市比你入O黎玩

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真的嗎?
咁我會諗下入市.

大宅

我吾信樓市會大趺.

因為實在太多人, 等緊要上番車.

如果跌到2-3成, 連原本吾想買樓既我, 都會考慮買多個單位收租養老.
好過揸現金. (咁既情況下, 樓介點會大跌呀.)

公爵府

親子王國15週年勳章

我唔係炒樓的人,但有層樓未買夠兩年,我自己供得起,我層樓一直都有放賣。政府出招後,我同地產講:我加價50萬。哈哈!

子爵府

其實想問下究竟11月19日前已成交買落而又未夠兩年的樓依假賣要不要俾額外印花稅?俾正苦搞到唔知賣唔賣得,連律師行都答唔到,真奇怪正苦為何指引含糊,想點?

男爵府

原帖由 pigmei 於 10-11-21 16:23 發表
其實想問下究竟11月19日前已成交買落而又未夠兩年的樓依假賣要不要俾額外印花稅?俾正苦搞到唔知賣唔賣得,連律師行都答唔到,真奇怪正苦為何指引含糊,想點? ...

據我所知應該計落大訂個日.

伯爵府

i think most flats are overpriced, even North Pt Wor Fu, Shing See Gdn s/v(sorry don't know how to type chinese) are over 11k psft. i believe those real estates who are decently priced will not hv big drop, maybe just 10% (actually some flats are cutting the price 3-10% today). but for those like Shatin City one over 5.3k psft, may drop 15-20%.

伯爵府

原帖由 2008 於 10-11-21 12:15 發表

不過大圍盛薈賣得好好喎. 重有西半山蔚然都有一半買家入市, 如果新盤賣得好又唔怕樓價大跌了.

mmm., yesterday 大圍盛薈 only sold 3 units ja!
and 西半山蔚然 1/2 buyers not showed up.

別墅

原帖由 eddy0clng 於 10-11-21 15:06 發表
樓主呢種人只會幸災樂禍,
可能樓主一直以O黎都買唔到樓啦,
所以以為有人不辛佢先會成功,
不過就算真係出現趺市佢都唔會買得到樓,
因為政府今次出蕉係穩定樓市,
趕走O的冇實力既炒家,
而唔係制造趺市比你入O黎玩 ...

我不是幸災樂禍喇@@我只是用愛心說出誠實話咋

別墅

原帖由 MRNT 於 10-11-21 14:20 發表
睇個標題就俾樓主嚇死,以為打到來,睇埋個內容就俾樓主笑死,原來係"預期"。
如果樓主喜歡用陳述句做標題,不妨可考慮改為"我夢見負資產浪潮又再出現"。咁樣可能會貼切d。 ...

好的,謝謝你提供的意見

男爵府

如果樓價下調, d 人返而唔會買樓, 會等佢再下調先至買, 寧買當頭升, 唔係黑心, 甘本香港經濟就唔好, 人工衰過97, 樣樣都靠炒.
無實則經濟增長. 就靠零利息, 都唔一定買樓保值, 如果d樓買唔出, d人攞曬出租, 又拉低租務市場. d人買樓收租又要想吓. 其實會唔會變樓主TOPICS, 無人知.

大宅

delete

大宅

原帖由 catcatmom 於 10-11-21 20:33 發表
...甘本香港經濟就唔好, 人工衰過97, 樣樣都靠炒.
無實則經濟增長. ...

你所講的剛好和現況完全相反bor,你講笑定講真? :lol

仲有, 係根本, 唔係[].

個人估計, 樓價短期或會微跌, 但明年升幅仍可觀.
仲等緊終極一升, 唔知幾時來.

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁
12345...21

尾頁

跳至