樓市動向

跳至

首頁
12345...29

尾頁

男爵府

唔使急,慢慢等

男爵府

畀面勳章

回覆:mom5354 的帖子

真係要慢慢等喇,學施老闆話齋,跌得慢又跌得長,揸住樓嘅好多用家,賣左再買番都冇咁低息,揾黎搞

親賢能, 遠小人

禁止發言

禁止訪問

回覆:跌市而家啱啱開始,仲有排跌.....

禁止訪問

大宅

回覆 tonghomama 的帖子

除非打仗、有新病毒無藥醫死幾十人、之類,唔係就無可能回到 08 年,因為要跌一半?到時,比你買,你都唔會買

第一、宜家個大環境係絕無可能、因為世界各國都識印銀紙救經濟;
第二、大陸要香港安定平穩,香港政府亦無可能再令到銀行資產變差,到時又會有policy出叫人去買樓
第三、用家賣樓會減價,不過唔會大劈價,有炒家就唔同,佢地要鬆綁就可以減幾十percent,可惜現在已無炒家 (投資者並非炒家),現在開始投資者都會變少

主觀思想希望樓價跌的人無時無刻都存在,但被自己主觀思想影響了思維就往往下錯決定,例如我有朋友就係09年話個市到頂,賣自住樓、租了幾年,上兩個月都要買返,佢肯定唔見超個500萬。

YingYing05  agree   發表於 13-4-8 18:21

子爵府

同意樓上講法,同埋市場上確係大把唔憂賣既業主。我都睇會跌,不過跌得好慢

男爵府

施老闆响有線moneycafe話最好下半年先入市

joshuamama1014    發表於 13-4-19 10:49

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我又晤覺跌我嗰區仲升了,仍然買晤落手

joshuamama1014  請問是邊區?  發表於 13-4-19 10:49

水晶宮

回覆:Pradagal 的帖子

Agree

水晶宮

引用:吾知幾時先真系跌!!++而家住的好細好細.++

原帖由 tonghomama 於 13-03-31 發表
吾知幾時先真系跌!! 而家住的好細好細. 小朋友大左好想比好D 環境佢. 但真的趕吾到上升左咁多的樓價!!!! ...
去到08年的樓價,要跌6成才可以,我09年買樓,已經升左超過一倍有多,就算樓價跌3成,我都不會變負資產,但一定會有很多人上街。

公爵府

其實我都唔明點解要等,如果預計會跌既,都要預計下跌幾多,我當佢真係跌,我估20%,咁而家就去搵下有無業主願意平10-20%賣,有的話,即係到價就入市囉!但如果仍然觀望中,咁即係自已都未知到幾錢先可以入市,只係一心諗住越平越好咁解,咁樣其實都係買唔到!
以前我都講過,撈底價其實係要自己做出來的!好多時係報紙見到人地買到荀盤先出手,好多時都係遲咗!

joshuamama1014    發表於 13-4-19 10:50
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

+3金熱血

引用:唔使急,慢慢等

原帖由 mom5354 於 13-03-31 發表
唔使急,慢慢等
恭喜樓主,去年5月你講過話要等,現在終於等到了

不過,我心急左,我答你上年5月個topIc個陣買左了。因為個陣話要出招(cy未上場,未出dsd, ssd),說銀行落閘放狗(提高壓力測試).現在就算樓跌我都買唔到,亦無2.15%按息。

水晶宮

回覆 ume 的帖子

有d人有地方住咪可以等囉, 如果唔係13年話要跌到08年先入, 11年話要09價先入,要等到幾時?

居屋貨尾個post見有人話60萬就會買,
真係想安居點解唔買呢...60萬好d既車位都買唔到啦..

我今日多手都CHECK過估價, 真係跌左,但同08仲有好大距離...

伯爵府

+3金熱血

引用:回覆+ume+的帖子 有d人有地方住咪可以等囉

原帖由 luckybaby2011 於 13-03-31 發表
回覆 ume 的帖子

有d人有地方住咪可以等囉, 如果唔係13年話要跌到08年先入, 11年話要09價先入,要等到幾時? ...
查實去年10月出ssd個陣,樓價都跌過的。

禁止訪問

引用:其實我都唔明點解要等,如果預計會跌既,都

男爵府

我層樓上個星期查過估價,係升左

公爵府

引用:Quote:原帖由+ume+於+13-03-31+發表其實我

原帖由 tonghomama 於 13-03-31 發表
我只等機會換樓, 而家嗰層好細。
經驗之談,在等機會既同時,其實自己係要做定功課,例如目標係幾錢?自己賣時又打算幾錢?有無目標地區、屋苑?
其實換樓要兩邊計清楚,你目標屋苑跌時,自己層樓一樣跌!當你計清計楚時反而會易啲掌握!

boel_ng  me too... spend time to see more flats now  發表於 13-5-17 18:28
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

會唔會等多3,5,7年加埋先跌得果10%?但租樓都蝕哂 有自住需要就唔好等了,親低息自己供樓好過幫人供樓啦

禁止訪問

首頁
12345...29

尾頁

跳至