嬰兒用品

跳至

首頁
23456...74

尾頁

男爵府

cecichow,

想請問你係加拿大係買邊隻架? 因我見個邊有唔同嘅material, i.e. bamboo, dry, organic...唔知邊隻好啲。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

禁止訪問

大宅

有冇人用coolababy,我用緊都ok噃

Are you living your dream?

洋房

我今日啱啱買咗12條Coolababy,仲未洗,未用得,好心急試吓. 用法有咩要注意? THANKS。

原帖由 Claire_621 於 09-4-4 17:32 發表
有冇人用coolababy,我用緊都ok噃

禁止訪問

男爵府

多謝你地嘅意見。我send咗e-mail去問,Vancouver依家有一間shop有得賣,好方便!

原帖由 cecichow 於 09-4-4 16:34 發表
Chichiban,

YES, 我都係買organic cotton, 「襟」洗d架!
價錢我記得唔係貴好多。
記得唔好用洗衣液洗/漂,要用梘粉。

如果係有朋友住vancouver,梗係叫motherease寄去啦,超過一個金額,係免費送貨。

...

大宅

我都係用organic嗰隻, 因為係最環保同最天然, 乜化學成份都冇.

複式洋房

想問下用緊尿布既媽媽們,帶bb出街甚至去旅行,應該用唔到尿布嫁?定係照用尿布,帶多d隔尿紙/尿墊已經足夠?
如果出街或去旅行先用紙尿片, 點知bb會唔會唔適應/唔舒服呢?

伯爵府

原帖由 winniej 於 09-4-5 22:44 發表
想問下用緊尿布既媽媽們,帶bb出街甚至去旅行,應該用唔到尿布嫁?定係照用尿布,帶多d隔尿紙/尿墊已經足夠?
如果出街或去旅行先用紙尿片, 點知bb會唔會唔適應/唔舒服呢? ...

出街和夜晚用尿片, 無問題, bb 的適應好強既.

除非bb對尿片非常敏感囉.

禁止訪問

大宅

有冇mami用開pigeon尿墊, 有嘅pm我呀, thanks.

洋房

昨天第一次全日轉用coolababys,出街都用, ok wor. 就算開大,d屎漬一沖就甩(可能我個仔已食solid food,便便夠乾身),應該可以慳返唔洗買隔尿紙. 但晚上瞓覺就漏咗兩次尿,除咗條尿布checkcheck,又冇咩尿,應該係疴尿時吸唔切,直接在前面脾側漏出來. 我見有d用尿布的媽咪夜晚用尿片,係唔咁ge原困呢?

禁止訪問

大宅

但係你地有冇睇過 www.mother-ease.hk 個網站? 話乾爽反而唔一定係好事. 因為BB會難D至戒到片. 而且乾爽唔等於乾淨! 呢樣我都同意. 因為可能諗住乾爽就唔使換咁密, 其實D尿液都仍然係貼住個pat pat.

所以我諗就算係用紙尿片既話, 其實都最好換密d好!

禁止訪問

男爵府

我都會用尿布, bb 下個月出世了, 不過都有兩手準備, 都會有尿片.
尿布, 只係買了國內生產果種, $45有一打, 我細時, 好似都有用的. 尿褲兜都買了, 好似有十幾條, around $27一條.
我就家住村屋, 可以係天台晒尿布.

大宅

原帖由 crystal888 於 09-4-6 15:12 發表
我就家住村屋, 可以係天台晒尿布. ...

你就好啦, 有個天台晒吓野. 我通常用抽濕機. 間中好潮濕就會用乾衣機. 用完乾衣機D尿布會仲軟熟呀!

大宅

原帖由 hyberchiu 於 09-4-6 01:24 PM 發表
昨天第一次全日轉用coolababys,出街都用, ok wor. 就算開大,d屎漬一沖就甩(可能我個仔已食solid food,便便夠乾身),應該可以慳返唔洗買隔尿紙. 但晚上瞓覺就漏咗兩次尿,除咗條尿布checkcheck,又冇咩尿,應該係疴尿時 ...

我BB9月出世,我都想比佢用尿布,但有野想請教,
我想問coolababys既尿布係唔係就咁用咩都唔洗加,我見有D要摺既尿布,有D又要加膠褲仔,又要加尿墊,會唔會好易流出黎,同佢條片係唔係次次都要換,同大約要幾多條
因為我仲有一個16個月既BB,我自己又冇做野,反正都係要洗咁多, thanks

禁止訪問

首頁
23456...74

尾頁

跳至