論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

呢隻馬要由頭調理農務

渣油呀!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

西姐姐, 革命尚未成功, 同志仍需努力!! 共勉!

大宅

我新嚟嫁, 新粉絲!!

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-2-8 09:23 發表
我新嚟嫁, 新粉絲!!

謝謝,歡迎多共同研究馬經!!

大宅

除咗馬經, 我仲偶有拜讀性經, 食經, 財經, ... 當然, 最叻就係跟我家公主学緊既"神經", 唔修唔知腦筋好, 一炒先知時運高!!!

子爵府

畀面勳章

無獨有偶..........我件中女, 昨晚先比我"調理"完.....

子爵府

畀面勳章

話說中女來了半個月雖然表面上改掉講電話之陋習, 但其放假遲番之陋習仍屢勸不改......

第一次放假遲了一個半小時(one and a half hour)回來, 又無電話交帶.....回來時已半"笑"半認真咁問候一番, 勸其不可再犯......

第二次放假遲了半小時回來, 又無電話交帶.....本人忍無可忍, 打電話叫佢如果下次再遲番就以後都唔使番來.....

前晚(即放假前夕, 還特別叮囑放假要準時回家)昨日早上中女留下字條說教會有special function要求遲一個小時回家.....點知.......比佢番遲一個小時.....都仲要遲+又無電話交帶.....我忍無可忍........

昨晚即跟她開會...........我問佢點解次次放假都要遲,問佢有咩reason and solution ???? 佢重反要求我以後比佢遲番半個鍾....

我話e個唔係比唔比佢遲番半個鍾既問題, 問題係佢次次都遲, 就算比佢12點番佢都會遲.....中女話佢會乖唔會再遲.....咁我話如果我真係比你遲番半個鍾你係咪以後都會守時, 佢話會...咁我問: 如果再遲又點??

中女h, you can terminate me if I am late again.
我:no. You should give me a resignation letter instead.
中女: no. you can terminate me.
我:no. If you late again, it is you to break the promise between us. I did not say and I am not willing to terminate you but it is you to do something to deliberately break our promise, so if you are being late again, you should give me a resign letter.

之後我比張紙中女叫佢寫悔過書.......:;pppp:

hope that she can keep her promise.

大宅

醒目開學勳章

西姐: 近來我忙於打理馬房大小事務, 由於馬房還處於真空狀, 真係做X死我. 今日終於有時間上來睇馬評.

你呀中女既行為一定要調理下, 又比一WK 時間佢, 睇下改成點, 佢今次比你大丙完, 再唔改, 睇怕你會推佢出後樓梯再鞭多兩野.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-2-8 13:06 發表
除咗馬經, 我仲偶有拜讀性經, 食經, 財經, ... 當然, 最叻就係跟我家公主学緊既"神經", 唔修唔知腦筋好, 一炒先知時運高!!!
我比較擅長“月經”,得閑交流下!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-2-7 23:40 發表
...西灣河也勉勵中女要以西灣河為榜樣,熱愛工作,全心全意,尊重上司,無非禮越軌之行爲,或OFFER自己給上司非禮!!
無得奉獻肉身,睇怕仲慘過叫イ巨去死!

西姐,從新由前到後、左至右,反覆多次來幫她再次「調理農務」吧!

男爵府

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-2-8 13:06 發表

好句好句!!!

男爵府

原帖由 deerdeer 於 09-2-8 15:20 發表
話說中女來了半個月雖然表面上改掉講電話之陋習, 但其放假遲番之陋習仍屢勸不改......

第一次放假遲了一個半小時(one and a half hour)回來, 又無電話交帶.....回來時已半"笑"半認真咁問候一番, 勸其不可再犯...... ...

hi dd姐,歡迎加入馬評行列(中女組)!!

您的中女有多中?我的中女其實跟我差不多,不過個樣其實像50,阿媽更comment她像5條野有多!!!一笑起來五官nai埋一執!!

anyway, 您的中女有搏炒之意,不過dd 姐醒目,跟惡勢力周旋到底,希望dd姐最後降魔服妖成功!

男爵府

原帖由 monkey05 於 09-2-8 15:35 發表
西姐: 近來我忙於打理馬房大小事務, 由於馬房還處於真空狀, 真係做X死我. 今日終於有時間上來睇馬評.

你呀中女既行為一定要調理下, 又比一WK 時間佢, 睇下改成點, 佢今次比你大丙完, 再唔改, 睇怕你會推佢出後 ...

補充一下當晚開年的情況:

西灣河重申中女只是一個雇員,非家族成員,我西灣河不會刻薄雇員,同時中女也應以盡力的服務回報,以雇員對雇主的合適禮儀相待。

西灣河重申前4任的馬印證了該囯的素質不比其他國家的優勝,也令西灣河對該囯的馬匹失去了一定程度的信心,中女該肩負振興該囯榮譽的重任,為囯增光,不然的話西灣河下一輪(有可能在不久的將來)會入不同國籍的馬匹!!

(嚇倒中女可能神經衰弱!!)

男爵府

原帖由 pollyw 於 09-2-8 17:57 發表
無得奉獻肉身,睇怕仲慘過叫イ巨去死!

西姐,從新由前到後、左至右,反覆多次來幫她再次「調理農務」吧!

對於中女一把年紀還犯一些不該犯的錯誤,西灣河只能如此品評中女:

“唯老不尊”!

“ng化“!

大宅

無獨有偶, 家中公主亦是中女一名, 由於比較年長, (40過外) 兼曾在本港工作18(!!)年, 經常自把自為, 之前試過激到我医好咗一輪既舊病復發....

大宅

我个病叫爛口 !!!

大宅

有胸先再講我條中女, 都係交番个塲俾西姐先!

伯爵府

好媽媽勳章

我黎緊都有見中女 希望好過宜家個衰印

男爵府

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-2-8 21:56 發表
無獨有偶, 家中公主亦是中女一名, 由於比較年長, (40過外) 兼曾在本港工作18(!!)年, 經常自把自為, 之前試過激到我医好咗一輪既舊病復發....

香港老seafood好難騎,建議退役,必要時進行非人道毀滅。

男爵府

原帖由 Jasmine豬豬 於 09-2-8 22:01 發表
有胸先再講我條中女, 都係交番个塲俾西姐先!

無所謂,此馬評專欄不一定是西灣河駐場,歡迎各路馬評家加盟評述。

首頁

尾頁

跳至