美容扮靚

跳至

首頁
34567...42

尾頁

男爵府

我只試過用茶同咖啡開粉,
係洗完頭會覺得好似乾身D,
之後乾左就會好順滑,所以我都無加蛋.

我諗加蛋要用果陣先加,唔係咁熱真係會變壞.
如果唔鍾意陣咖啡味,用普洱其實效果差唔多,
只係淺色少少.

原帖由 eor 於 09-8-25 11:45 發表
星期日用咖啡, 到今日洗完兩日頭都仲有咖啡味, 不過頭髮尾好乾, 我已經有加雞蛋, 不過係臨上色先加, 因為我驚開粉時加蛋放幾日啲蛋會發臭, 請問我既方法有無出問題, 定係我應該用少啲份量的海靈草粉呢. 請指教:ador ...

大宅

好媽媽勳章

洛神花,可以去D買茶葉既地方搵,同埋睇下中藥店有冇啦,最大機會係去買花茶既地方,一定有

男爵府

好似搵過都搵唔到呀.

原帖由 菁菁河邊草 於 09-8-25 12:40 發表
洛神花,可以去D買茶葉既地方搵,同埋睇下中藥店有冇啦,最大機會係去買花茶既地方,一定有

民房

原帖由 I_O_U_baby 於 09-8-25 20:57 發表
好似搵過都搵唔到呀.

我就直接買一隻由荷蘭入口嘅天然海靈草髮粉,有多種顏色揀,英文叫 Hennaplus colour powder, 尖沙咀新世界中心二樓間 Need's 超市有得買。

男爵府

我都見有D開埋粉,不過價錢貴好多.

原帖由 chantaitai 於 09-8-26 19:12 發表

我就直接買一隻由荷蘭入口嘅天然海靈草髮粉,有多種顏色揀,英文叫 Hennaplus colour powder, 尖沙咀新世界中心二樓間 Need's 超市有得買。

大宅

原帖由 chantaitai 於 09-8-26 19:12 發表

請問幾錢﹖
已有色揀 = 不用再加其他野就可直接染髮﹖

大宅

我係吉之島10蚊店見過有 Henna 粉賣,請問有冇人用過,效果如何?

伯爵府

請問有無人知屯门元朗边度有得買尼D粉牙.

別墅

我因為仲未買到洛神花,所以仲未能報告!
依家仲係用熱水加醋開粉做,不過今朝我去買嘢嗰陣,個sells就不停問我,係咪用新出嗰隻花王泡沫染髮嘅奶茶色染髮!佢話好靚,咁我就懶叻咁教咗佢用Henna粉!佢O住咀唔相信咁望咗我啲頭髮一陣,佢話做得好好啲色好平均!同埋啲頭髮好靚!(以前我啲頭髮好乾)
比人哋讚靚好鬼開心,真係要再次多謝樓主嘅好介紹!

男爵府

唔好客氣啦,好野緊係要推介比大家!

我果日同個舊朋友食飯,佢都話我D頭髮好靚,
柔順又有光澤, 我當然第一時間介紹佢用海靈草啦,嘻嘻!!

我買左包比我媽子用,佢用完好快就話要開定粉,
等下次用喇,佢話之前D染髮劑攪到佢個頭好痕,
我見佢D頭皮都變晒一撻撻白色添,
可想而知幾傷頭髮, 佢話宜家呢隻唔痕,
佢會KEEP 住用 ^^

原帖由 ubah 於 09-8-28 14:20 發表
我因為仲未買到洛神花,所以仲未能報告!
依家仲係用熱水加醋開粉做,不過今朝我去買嘢嗰陣,個sells就不停問我,係咪用新出嗰隻花王泡沫染髮嘅奶茶色染髮!佢話好靚,咁我就懶叻咁教咗佢用Henna粉!佢O住咀唔相信咁望咗我啲 ...

別墅

阿伯有都好開通喎!又支持你嘅見解!
我天生好鬼多白頭髮,捱唔到個半月就一定要染!染得多頭髮又傷又乾,做多多焗油都冇用.....唉!最恐怖以前曾經聽過有新聞講,有人因為對染髮劑敏感,大陸有個死咗,香港嗰單就個令月前,因敏感而暈倒!我一直都好擔心,每次問個髮型師,佢梗係話冇問題,用啲靚嘅染髮劑就唔洗驚!! 為咗靚唯有博!
Henna粉咁天然,依家可以放心染髮!
今朝仲比人讚一讚,真係開心死!

男爵府

之前我叫我媽子用佢都唔肯架,
話咁煩,成日要染,點知見我d頭髮靚左,
有次飲茶無拉拉叫我開杯比佢試,
點知一試就愛上了

我好多同事都陸陸續續變左fans,
因為有版睇,個個都話好自然,d highlight效果好好.

原帖由 ubah 於 09-8-28 15:28 發表
阿伯有都好開通喎!又支持你嘅見解!
我天生好鬼多白頭髮,捱唔到個半月就一定要染!染得多頭髮又傷又乾,做多多焗油都冇用.....唉!最恐怖以前曾經聽過有新聞講,有人因為對染髮劑敏感,大陸有個死咗,香港嗰單就個 ...

大宅

請問你哋買咩牌子架﹖

複式洋房

回覆 92# I_O_U_baby 的文章

I_O_U_baby,

我買了一包100ml henna粉, 上星期六晚上用熱水開了一包粉, 待涼後便放入雪櫃, 星期日晚上用一半份量塗上了頭(d將是凍的), 但我沒有用毛巾或帽蓋住個頭, 等過了3 1/2鐘用洗頭水洗頭, 但係原本白髮的地方變了金啡色 -

(1) 是否要做多幾次先蓋到d白髮呢?
(2) 如想d頭髮潤d, 是加旦王還是旦白呢?
(3) 加醋要加多少呢?
(4) 是否一定要用毛巾或帽蓋住個頭?
(5) 點解在雪櫃拿出來塗上了頭時, 還會有咁多粉跌出來呢?
(6) 請問知否在那裡可買到首烏粉?

謝謝

別墅

海靈草自己染髮

pm me please thanks.

男爵府

(1) 是否要做多幾次先蓋到d白髮呢?
我用普洱茶開,做一次已可蓋白髮,但白髮位會淺色少少,
變左HIGHLIGHT. 因為我不知你是用什麼牌子,
所以不知會不會有不同效果.
你再隔兩至三天染一次,等D色實D先,
兩星期後可一星期一次.

(2) 如想d頭髮潤d, 是加旦王還是旦白呢?
可以只加蛋白

(3) 加醋要加多少呢?
我未試過加醋.你可以先試一茶匙看看效果.

(4) 是否一定要用毛巾或帽蓋住個頭?
我會用熱毛巾蓋,好似焗油咁,
熱住個頭都舒服D嘛,你仲要雪住佢,
冷親個頭就唔好喇.

(5) 點解在雪櫃拿出來塗上了頭時, 還會有咁多粉跌出來呢?
有時攪唔勻都會的,不過唔會影響效果.

(6) 請問知否在那裡可買到首烏粉?
藥材舖有售.

別墅

原帖由 mchiu 於 09-8-31 14:53 發表
I_O_U_baby,

我買了一包100ml henna粉, 上星期六晚上用熱水開了一包粉, 待涼後便放入雪櫃, 星期日晚上用一半份量塗上了頭(d將是凍的), 但我沒有用毛巾或帽蓋住個頭, 等過了3 1/2鐘用洗頭水洗頭, 但係原本白髮的地方 ...

我都係新手,睇咗呢個post先識用Henna粉染髮,第一次係咁嘅,唔洗驚!你程序上亦冇出錯,就算你染幾多次,啲白髮都係金金啡啡好似highlight咁,但係你放心,染多一次啲色會順返,highlight位會唔太覺!
100ml粉開熱水後加2ml白醋就得,待涼後放雪櫃!
你下次可以加多小小熱水,咁就唔會見到粉狀架啦!

男爵府

你宜家已經係EXPERT 喇, 嘻嘻!

原帖由 ubah 於 09-8-31 17:29 發表

我都係新手,睇咗呢個post先識用Henna粉染髮,第一次係咁嘅,唔洗驚!你程序上亦冇出錯,就算你染幾多次,啲白髮都係金金啡啡好似highlight咁,但係你放心,染多一次啲色會順返,highlight位會唔太覺!
100ml粉開熱水後加2ml ...

複式洋房

回覆 96# I_O_U_baby 的文章

多謝晒你和ubah的指導, 以後唔洗再用出面的染髮劑啦.

男爵府

其實你用濃普洱或咖啡都可以好深色架,
唔駛特登買何首烏,除非你原先D頭髮係好深色,
HENNA COVER 唔到你的原色.

原帖由 mchiu 於 09-8-31 17:44 發表
多謝晒你和ubah的指導, 以後唔洗再用出面的染髮劑啦.

首頁
34567...42

尾頁

跳至