嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

~~~仔仔身子弱~~食咩好??!!~~~~

各位好~~
我仔仔21月大~~成日病~~好瘦又唔係好高~~
而家仲要睇緊兒科check住佢體重0個d~~
佢成日都面青青~~
咁細個係唔係唔可以食補品???~~~~
咁可以畀咩佢食等佢可以強壯返d呢????

別墅

Re: ~~~仔仔身子弱~~食咩好??!!~~~~

你小朋友鍾唔鍾意飲湯?
如果鍾意..可以煲多d豬骨湯飲..當然要"秘"緊d油啦..
仲有淮生..健脾嘛
另外有有無試過煲生魚牛奶湯呀? 助吸收wor..聽聞好掂ga啵..一星期飲2次...

生魚牛奶的烹調方法及食用方法 (copy from思家菜譜 )

菜名 : 肥肥白白 (増肥生魚奶)

材料 :
鮮奶2瓶 (每瓶250亳升)
清水1瓶
生魚1尾 (約6兩)
薑2片

做法 :
1. 生魚劏好,去鰓、去鱗,去除黏液,洗淨備用。
2. 下少許油於平底鍋內,放入薑片及生魚,用慢火煎生魚至8成熟。
3. 加一瓶鮮奶及清水於放有生魚的平底鍋內,以慢火滾15分鐘。
4. 再加第2瓶鮮奶,1分鐘後熄火。
5. 若喜歡的話,可加少訐盬調味。

功效 : 此湯含鮮奶及生魚等營養豐富的材料,常飲有助兒童増肥。『建議1星期飲2次是思浩於(Nov 19)在節目中推介給梁繼章兒子飲用的方法』

心得 : 下第2瓶鮮奶後,不可煮太長時間,否則會破壞鮮奶的營養。

菜譜來源 : 梁思浩著的思家菜譜 HK$88 大臮書局有售

http://crazyandhappy.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=3857&forum=17

比埋條link 你得閒去睇丫 :-P

希望對你有幫助啦
發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

複式洋房

^Melody^,
真係thank you你啦~~~我仔仔呢個問題煩左我好耐0家啦~~但我又咩都唔識啵~~好彩有你教0下我0者~~

我都有煲湯畀仔仔飲~~~但0黎黎去去都係大路0個d湯囉~~

別墅

唔使客氣..大家交流下..互相幫忙下嘛..
希望你仔仔鍾意啦...
另外其實都可以煲下d清雞湯佢飲..當然係間中飲啦..2星期一次咁..因為雞都真係幾補ga..飲得多又會驚燥囉
下火既話..可以飲下"鹽西"魚片糖東爪..馬啼竹庶蘿蔔咁..不過呢d 大路野 相信你都識嚕 :mrgreen:
你仔仔有你咁關心佢..相信佢身體一定會好起來的喇..加油唷

發明千千萬,起點是一問。禽獸不如人,過在不會問。智者問得巧,愚者問得笨。人力勝天工,只在每事問。

複式洋房

yeah!!~~~大家咁話~~
個個bb都健健康康!!!!!

我估你個bb應該好肥肥白白啦~

別墅

hehehe~~~
唔好意思話你知..你猜錯了喇..
我個囝囝唔係肥肥白白型...不過好健康..身高同體重都在標準列..我反而喜歡他現在這樣子呢
不過無論孩子是如何..相信每個母親也一定喜歡的吧

大宅

Tammy,
可以燉d鷓鴣比仔仔食,滋陰滋保架,細路仔最岩,簡簡單單比舊果皮同瘦肉,燉佢三個鐘,如果怕燥唔受得,先煲滾佢焗一個鐘,然後再煲兩個鐘。或者煲多d山斑魚湯,好有益,對身體又好,增強抵抗力。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

HI Tammy,

我女以前都係好瘦的,你可做:-

1.每晚比司各脫,原味較佳,吃後會開胃d。

2.煲"庵春"粥比他吃,在大的惠康有售,淮山&連子少許先下煲30mins,再加庵春&米煲1.5 hr,下salt少許食用。一星期最好食3~4次,味道好好的。

3.去藥材鋪買上等的淮山磨粉,吃粥和奶都可加少許。要長期吃。

4.可吃燕窩粥,但較貴。

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

魚肝油

大宅

我個囡囡未病之前隻手仔成日都熱辣辣,咀仔就紅卜卜
自從八個幾月第一次病完之後手仔就凍冰冰咀仔就青BB
之後聽朋友講隔個星期就煲D雞粥比囡囡食補下而家終於變番以前咁啦~囡囡仲好鐘意食添,因為D雞粥好甜
另外我都會煲D雪梨甘荀/栗米甘荀/竹蔗馬蹄甘荀比囡囡飲冇咁熱氣呀嗎~~

複式洋房

Melody,

咁又係~~健康就得啦~~~我個仔低過標準呀~~~所以先咁擔心~~~

另外,多謝各位媽咪0既意見~~等我樣樣都試0下整比佢食先~~~ :mrgreen: :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至