家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

網上見到,中銀活期
20-40萬 1.2%
40-60萬 1.8%
60萬以上 2.2%

子爵府

10月31日完

公爵府

回覆樓主:

想問下活期係每日, 定每月計息?
如果錢只放十日, 是否就有十日嘅利息?
定係會月尾睇結餘, 跟月頭比較?如果存錢同攞走啲錢都係月中發生, 就唔會有利息

子爵府

ocarebear 發表於 23-9-21 11:50
想問下活期係每日, 定每月計息?
如果錢只放十日, 是否就有十日嘅利息?
定係會月尾睇結餘, 跟月頭比較?如 ...

中銀現時是每月付息,利息按每日餘額計,
1 日餘額 $10,000,以 $10,000 計息,
2 日餘額 $15,000,以 $15,000 計息,
3 至 10 日餘額 $12,000,以 $12,000 計息,
11 至 30 日餘額 $18,000,以 $18,000 計息。

如果於 11 日結清戶口,結清前會先付至 10 日止的利息。

公爵府

choyki 發表於 24-3-16 11:16
中銀現時是每月付息,利息按每日餘額計,
1 日餘額 $10,000,以 $10,000 計息,
2 日餘額 $15,000,以 $15 ...

雖然唔記得咗自己曾經問過
但都謝謝你
啲資料遲啲都有用
有少少想再問
你結清戶口意思,是否指取消戶口?
如果只係攞走曬啲錢,而冇取消戶口,利息就要等到月尾先有,如果係取消戶口,就取消戶口果時畀埋啲利息你走人

子爵府

ocarebear 發表於 24-3-16 12:54
雖然唔記得咗自己曾經問過
但都謝謝你
啲資料遲啲都有用
有少少想再問
你結清戶口意思,是否指取消戶口?
如果只係攞走曬啲錢,而冇取消戶口,利息就要等到月尾先有,如果係取消戶口,就取消戶口果時畀埋啲利息你走人

結清戶口是指取消戶口

如果 11 日攞走曬啲錢,冇取消戶口,月尾會付至 10 日止的息到戶口中。
如果 11 日取消戶口,會即時付至 10 日止的息。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊