懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽懷孕期間,都飲緊1公升size架?
因為1公斤比細盒裝平,所以最近我買咗幾packs.
想問下意見,大家開咗之後, 通常放雪櫃幾耐之前飲曬? 見盒上說明寫係經超高温處理,開封後,盡快飲用。其實我係怕有菌會感染到bb.. 因為奶類容易有李斯特菌

男爵府

平時一盒236ml, 1L其實只係4杯
我都係買1L裝,開後大約5日飲完都唔怕嘅,超過一個禮拜就唔好了

水晶宮

ausa 發表於 20-5-4 10:02
有冇媽媽懷孕期間,都飲緊1公升size架?
因為1公斤比細盒裝平,所以最近我買咗幾packs.
想問下意見,大家 ...

我陀過兩胎 嗰時一直都係飲呢啲一公升裝的奶。到到小朋友一歲幾又係畀呢類大包裝嘅全脂奶佢地飲。其實日日飲好快飲完,冇試過有問題。

複式洋房

uckukuku 發表於 20-5-4 10:23
平時一盒236ml, 1L其實只係4杯
我都係買1L裝,開後大約5日飲完都唔怕嘅,超過一個禮拜就唔好了 ...

雪櫃拎出後,會唔會整返熱架,定直接飲凍?

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 20-5-5 01:57
我陀過兩胎 嗰時一直都係飲呢啲一公升裝的奶。到到小朋友一歲幾又係畀呢類大包裝嘅全脂奶佢地飲。其實日日 ...

男爵府

ausa 發表於 20-5-5 11:49

我無耐性,怕等等下唔記得,加上天氣開始熱,直接凍飲算了

如果想攤一陣先飲,倒一杯出來攤,不要成盒奶又凍又熱咁

水晶宮

ausa 發表於 20-5-5 11:49

通常直接飲,唔會整返熱,除非要用奶整其他熱飲。

首頁

尾頁

跳至