想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己經過漫長又痛苦的過程,所以真心想分享比JM,希望幫到大家,我重努力緊.....
#純粹個人經驗及感受分享,每人應該跟自己的心走...

在香港做左N次抽卵(好多次),換左兩個醫生(好出名那些),但試過植入3次都失敗,於是諗住放棄之前,去台灣試一次,只想令自己心死,因為已經超過4X歲了,唔好彩遇到疫情,咁又唔見左三年,終於等到開關了。

三年前做過research, 愛群好出名,諗住試返,但佢地比較「舊式」,如主要用email 溝通,通常都要等幾日才回覆,比錢又唔可以碌卡,我覺得有少少不安,於是上網再找有冇其他選擇,揾到曾啟瑞醫師-「台灣試管嬰之父」,原來佢新開一間叫TFC的生殖中心,我又去問下,點知佢哋覆得幾快,重同我講其實佢哋有國際團隊,可以幫我用Whatsapp解答問題,我當然問左大家都要問的問題,佢都好快答到我,重叫我去check AMH,如果少過1, 就要盡快做,佢見我咁大年紀,建議我找副院長胡醫師,因為佢最近先幫過一個47歲的女士自卵成功。

去台灣之前,佢可以安排一次視像會診(收費的),但我經驗豐富,加上之前的國際團隊同事都基本上答哂我的問題,我自己決定M嚟時D1/ 2約見醫生,無做視像會診。

成個體驗同香港好唔同

1. 香港做左咁耐都好似流水作業咁,攞哂藥就打,中間見一、兩次醫生,大約D15/16抽卵,但今次無論成功與否,我都感覺良好很多,起碼個人無咁不安,因為醫師(台灣叫醫生做醫師)會照不同情況用藥或不用藥(我試過中間有幾日唔使打針),差不多每日或隔日就要見,每次都要抽血(香港係完全冇!),最後D19先抽,我之前抽都係B grade以下,所以都真係無乜期望,但今次好好居然有粒A(奇蹟呀!),當然表面睇好靚,未知真正質素如何。醫師建議冷凍先,下次先植入,因為子宮內膜唔夠厚。

2. TFC的服務真係好貼心,有一個APP download比你用,除左約時間見醫生外,你會知道real time要等幾耐,可以到樓下商場行下,夠鐘差唔多時間先返去,唔係坐係度等等等。重會提你下一步做乜做乜。

有一個好重要的優點:透明度!
在香港,你好多時唔知道自己食乜藥,有乜副作用,亦唔會有超聲波的圖,只可信醫生,香港醫生係唔會比返哂你的。

在台灣,每種藥都好詳細寫明藥物用途同副作用,每次超聲波的圖都可以係App 度睇返,就連冷凍的胚胎也有圖比你睇,同埋所有的驗血報告都有。呢樣都好重要,因為你清楚哂醫生做緊乜,自己亦要知道自己身體狀況及進度,成個過程令我安心好多。

3. 抽卵過程也很貼心,換完衫,怕你凍,會比件整熱左的外套比你著住先,等候室有暖爈,做完手術會為你做好保暖(我就好記得係香港醒左好凍但手術室無人),有免費湯飲同嘢食,雖然你覺得是小事,但對於我來講過程上的感受也十分重要,至少這各方面的小事,令我心情輕鬆、放心很多。

4. 我自己係咁嘅,只要離開香港,唔知點解心情都輕鬆D,好似旅行咁,唔使諗今晚煮乜飯、唔使照顧長老、唔使顧呢様嗰樣,同埋香港的節奏好急,無形之中都有D壓力,所以相對係香港做,在台灣做的心情係放鬆左D

(利申:我只係第一次來台灣做IVF,我現在用那間TFC係咁樣做的,我想其他台灣IVF中心也差不多吧!)

下次再嚟台灣再update大家!大家加油!

複式洋房

以下少少個人心得分享:

香港做定台灣做?

首先,唔好等,䀆早做(其實呢樣JM都知!),我會建議係香港做先試一、兩次,先到台灣試,因為始終飛來飛去,真是很累,你可能要抽幾次卵。

另外要考慮是時間,抽一次卵,太太要在台灣留起碼兩至三星期左右(好的醫生係會緊密跟進你的情況,好似我咁,通常每日或相隔一、兩天就見醫生,無可能中間返香港),如果要返工,真有點困難,至於老公最緊要抽卵當日到就得,但我覺得如果有老公陪會好好多(我就有屋企人同老公輪流陪,其實都好幸運)。

邊個醫生其實都係緣份,但一定要醒覺幾時要轉醫生,夾唔夾係試過先知,因為唔同醫生的手法會唔同,如果試左幾次都唔得就要轉。另外,心情都好緊要,IVF過程係辛苦,所以如果其他小事唔駛你煩,我會放鬆好多。

錢,如果加埋時間成本、酒店加機票,其實都唔係平好多,當然台灣的技術比香港好,所以如果試左係香港唔得,就去台灣做啦!

p.s. 其實我第一次係呢度Post嘢, 唔知點解,打哂出嚟,心情好似好D,重有漫漫長路,希望大家互相鼓勵。

大宅

Mommyland 發表於 23-8-11 00:05
以下少少個人心得分享:

香港做定台灣做?
我當初都有考慮台灣,因奶奶係台灣人,不過我吾想老公個邊D台灣親戚知道我做人工授孕所以無去做,我之前係威記做吾成功,誤打誤撞下人地介紹去左深圳做,第二次就成功左了,做人工授孕最辛苦係媽媽,每次失敗,心情都好低落,D人吾會明白,只有自己先知道,我都建議如果真的很想要小孩,要做就要快,越早做成功率越高。

複式洋房

回覆 ceo234 的帖子

謝謝你的分享,總之大家盡力做,BB都係緣份嚟才到,不過如果試左好多次、唔同醫生都失敗(好似我咁試左5年了!),咁可能要為自己set個deadline,我諗住試埋今年,唔得就算,可能考慮領養了。

多謝大家的分享同聽我講,心情好像好點了。

大宅

Mommyland 發表於 23-8-12 00:05

謝謝你的分享,總之大家盡力做,BB都係緣份嚟才到,不過如果試左好多次、唔同醫生都失 ...
你放胚胎前後,每晚用暖水浸腳,大約半小時,呢個係可以幫胚胎著床,但不要浸太久和太熱既水你和先生每天都要吃雞蛋和葉酸,男士維他命,呢個係養卵和對精子質素好,正常抽卵前三個月就開始食。
我同你差吾多,但我係放胎前後,先知身體有好多問題,斷斷續續都入個四次手術室,所以你吾好灰心。

別墅

台灣好似真係跟得幾好

複式洋房

謝謝你呀@ceo234!IVF同路人先會明白,冋老公朋友講佢哋唔係好明,只係覺得你太緊張,叫你放鬆D,(我都知!)但係有時真係好難做到,同大家JM講,大家會明白多好多,我心情也好多D,所以各位JM,IVF過程很漫長亦好似坐過山車咁,一定要揾個方法去發洩你的情緒,如做你喜歡的事、同大家分享等。大家繼續努力,Good Luck!

複式洋房

回覆 積fun日日賺 的帖子

補充一下: 除了以上提到台灣IVF的優點外,有一個好重要的優點,忘記了講:透明度。
在香港,你好多時唔知道自己食乜藥,有乜副作用,亦唔會有超聲波的圖,只可信醫生,香港醫生係唔會比返哂你的

在台灣,每種藥都好詳細寫明藥物用途同副作用,每次超聲波的圖都可以係App 度睇到,就連冷凍的胚胎也有圖,同埋所有的驗血報告都有。呢樣都好重要,因為你清楚哂醫生做緊乜,自己亦要知道自己身體狀況,成個過程令我安心好多。

希望以上資料可以幫到你/ 各JM做選擇。

(利申:我只係第一次來台灣做IVF,我現在用那間係咁樣做的,我想其他的台灣IVF中心也差不多吧!)

大宅

Mommyland 發表於 23-8-12 21:33

補充一下: 除了以上提到台灣IVF的優點外,有一個好重要的優點,忘記了講:透明 ...
其實都同我差吾多,我個時係深圳做都係app睇報告,一樣有胚胎相,分裂左幾多個細胞,好詳細,放胚胎時,醫生仲有比相我保留,至於藥物方面就有進口藥和國產藥比我選擇。

別墅

回覆 Mommyland 的帖子

香港如果公家,真係抽血系驗咩都唔知。。。

複式洋房

其實我係香港睇過兩個好出名嘅醫生,都係一樣,只是佢哋會同你解釋多啲,有問有答,用藥作用、副作用同埋D報告圖片都係冇。

複式洋房

睇邊個醫生都係緣份,我如果疫情前來台,應該唔會睇到宜家的醫生。最緊要夾到同埋睇得舒服。

其實你第一次回覆,話「誤打誤撞」去深圳睇,我真係覺得你好勇,好彩醫生夾到又成功,恭喜哂你!

對唔住,請不要介意,我唔係好清楚深圳的情況,只知試管嬰兒的技術,美國第一,台灣第二,所以咁多人去台灣做,而且制度及配套上比較有「安全感」,所以我個人意見是香港唔得,就去台灣試吓。

複式洋房

大概要用幾多錢完成呢次IVF? Thx

複式洋房

回覆 marukokaka 的帖子

我暫時係台灣抽左一次卵,共駛左大約港紙5-6萬,包見醫生、藥、驗血、超聲波、抽卵手術同埋最後要雪胚胎的費用。可能我年紀大,4X歲了, 開始時對D針藥無乜反應,於是醫生開左D口服藥比我,食左幾日,先再打針,重要每天/ 隔日見佢同埋抽血,最後足足攪左成19日先抽,結果係比我預期中好好多,D3 -8 cell grade 1。抽卵係每次計,你有機會要抽幾次,咁就要照乘返。
另外,就係放胚胎,預計港紙2萬左右,都係每次計,以我來講,醫師話我可以抽多一次,咁機會率會高D,我聽話,會再抽,之後一次過放哂。

每個人的情況唔同,有機會快或慢,所以駛費都會唔同,不過如果只抽一次放一次,十萬內應該ok, 我在香港做過,大約14-15萬左右。

當然你要計埋機票酒店,如果留得長時間,我建議租airbnb比較好,因為可以自己煮飯,會健康D,台灣的餐廳食物偏向濃味,同埋你可以租遠少少(但要近捷運),會平好多,呢度捷運(即地鐵)好方便快捷。

我開始時都同你一樣,不過我無你醒,識得係呢度問人,所以我以過來人身份,希望幫到大家,唔好好似我咁,行左咁多冤枉路。

我重努力緊,希望大家互相鼓勵下,集下氣,祝大家好運!

大宅

Mommyland 發表於 23-8-13 11:53

睇邊個醫生都係緣份,我如果疫情前來台,應該唔會睇到宜家的醫生。最緊要夾到同埋睇得 ...
深圳我呢間其實之前我都見有吾少香港人去,至於技術世界第一就吾會係,不過內地呢邊出生率低,亦吾少人不育,所以我覺得佢地做到好似食生菜咁食,其實同公立比較,兩邊手法差吾多,用藥就分進口和國產,不過呢D真係睇緣份,你想去就乜都會試,不過去到內地做亦要睇醫院和醫生經驗。

複式洋房

Updates: 在台灣第二次抽卵,結果抽兩粒,有一粒D3 8G2 (B), 之前一次抽兩粒,有一粒D3 8G1 (A),以我的年紀來講都係算奇蹟了。

之前睇到肧胎師話過:可用「下調法」作為刺激卵巢方案,這方法較費時,通常經驗較豐富嘅醫生才會使用.這正正是我現在台灣醫生的做法!

我今次第24日先抽(上次第19日),開始時,因為對針藥無返應,結果停針,食藥一星期,再返去,另外,要成日抽血睇指數,closely monitor 我的狀況,再計算用藥,呢D 手法/ 技術/ 經驗係我在香港做左兩個醫生,都從來未試過的。我老公話台灣醫生真係「功力深厚」,比佢玩到「出精入化」XD!

下月返台灣做子宫鏡,再之後就可以放肧胎了。再分享啦!大家加油!

別墅

Mommyland 發表於 23-9-2 16:24
Updates: 在台灣第二次抽卵,結果抽兩粒,有一粒D3 8G2 (B), 之前一次抽兩粒,有一粒D3 8G1 (A),以我的年 ...

謝謝樓主詳細的分享,等你好消息❤️

複式洋房

我都想過台灣做ivf,有個朋友搵翁醫師做一次成功本身諗住搵翁醫師
但睇完你呢個po,想去你呢間
我呢幾個月做左三次iui都失敗
但我其實生過bb,不過已經係18年前
而家好想再生🥺

別墅

回覆 joycenwy 的帖子

我都係呀

複式洋房

回覆 joycenwy 的帖子

唔好意思,好少check BK, 同埋唔知點解inbox 冇通知。
我覺得醫生係緣份,最緊要係感覺良好,唔係話一定要最出名,如果你想試TFC胡醫師,你可以PM我。

我屋企人入咗醫院,所以放胎計劃擱置咗,(真係多災多難),要遲啲先去台灣,到時再update大家。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊