自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

次次一轉季,阿仔嘅鼻敏感就一發不可收拾,我都會鼻敏感,但係阿仔連皮膚都會覺得痕痕地,好乾燥。即使搽lotion好,用塵蟎機也好,都舒緩唔到。

呢排我已經每個星期用兩次塵蟎機都冇幫助,以為最近冇咁熱已經好啲,點知仲係敏感得咁要緊。見到阿仔仲係會周身搲,好擔心佢會越搲越嚴重,整到損曬…

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

轉天氣敏感真係好苦惱,我係鼻敏人,中西醫睇咗好多年都斷唔到尾,一起身打乞chi, 流鼻水,成個道友咁

大宅

有冇空氣清新機?對鼻敏感有用,皮膚乾既話,每次沖完涼就同佢揸body cream,我同個女都用Cetaphil

別墅

你淨係幫仔仔清潔張床?有冇機會係啲衫有塵蟎??

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

馮琪 發表於 23-10-11 16:54
次次一轉季,阿仔嘅鼻敏感就一發不可收拾,我都會鼻敏感,但係阿仔連皮膚都會覺得痕痕地,好乾燥。即使搽lo ...

控制溫度濕度都好緊要
唔得都要睇醫生食藥
好過嚴重咗仲麻煩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我從小便鼻敏感、看過無數醫生、及食過無數多藥、直至中年做了運動、體質改善、敏感便沒有了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

床單每星期換一次 塵蟎機每晚吸一次 我鼻敏感有改善

伯爵府

次次一轉季,阿仔嘅鼻敏感就一發不可收拾,我都會鼻敏感,但係阿仔連皮膚都會覺得痕痕地,好乾燥。即使搽lo ...

夏天開冷氣瞓覺抓少咗

珍珠宮

洗衣機可能都要考慮做清潔或直接換過個
我自己都係嚴重鼻敏感,每次返香港都好辛苦,換了居住環境立刻好返

子爵府

塵蟎機對我家人冇咩幫助(一星期2次)

象牙宮

床肉多晒太阳。
更換床套。

敏感体質或看中醫 皮膚過敏、氣管過敏等 :增強自身體質、免疫力、正氣。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

定時運動增強抵抗力, 另外早晚用鹽水洗鼻, 將鼻腔致敏源洗走, 鼻敏感即時改善9成

男爵府

轉天氣…係會差d,吸床要每日吸,床單洗唔到咁密就用2個枕頭套每日輪住洗
食蟲草膠囊 …
我仔鼻敏感又係好嚴重 最差個陣3歲半睇左一年中醫,而家冇睇中醫,轉食蟲草膠囊+一星期上兩堂游水.. 2部大+1部細空氣淨化機….
D鬼鼠位同雪櫃頂要勤吸塵..今次轉季明顯見佢冇不停打乞嗤同流鼻水..起身剩係間中眼痕同幾下打乞嗤就冇

複式洋房

用啲可以除塵蟎嘅洗衣液洗衫會好D
我女女小腿好易敏感 平時用落皮膚嘅都要用防敏
我試咗亮麗嗰支抗菌洗衣液 佢話可以除塵蟎
暫時用落 的確少咗見到女女R痕

別墅

Janlau128 發表於 23-10-11 17:00
有冇空氣清新機?對鼻敏感有用,皮膚乾既話,每次沖完涼就同佢揸body cream,我同個女都用Cetaphil
...

有呀,屋企用緊小米,唔知係咪無用。

別墅

陸爸爸 發表於 23-10-11 17:38
你淨係幫仔仔清潔張床?有冇機會係啲衫有塵蟎??

應該唔會掛…係咪要用熱水洗衫先得呢,我屋企用開凍水洗。

別墅

Jacyma012 發表於 23-10-12 11:12
用啲可以除塵蟎嘅洗衣液洗衫會好D
我女女小腿好易敏感 平時用落皮膚嘅都要用防敏
我試咗亮麗嗰支抗菌洗衣液 ...

乜洗衣液有得去塵蟎??我未用過亮麗嘅洗衣液,洗得乾淨嗎?汗跡嗰啲。

別墅

馮琪 發表於 23-10-12 18:17
乜洗衣液有得去塵蟎??我未用過亮麗嘅洗衣液,洗得乾淨嗎?汗跡嗰啲。
...

我琴日都嚮百佳買咗呢隻洗衫,我用咗呢個牌子好多年,洗得好乾淨同埋幾香嘅,有除菌功效,老公啲運動衫有噏味都洗得走

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

有時洗衣粉都有關㗎!

我氣管敏感有哮喘,我都係每星期換床單,吸床褥,買埋空氣淨化幾,都係成日咳,每逢夜晚收返啲衫入屋我就即刻咳,跟住我諗係咪洗衣粉有化學香料,我換咗有機洗衣粉之後好好多,起碼咳小八九成

子爵府

游水、運動、RC精油….

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊