自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代親戚想問問各位已到65歲是如何取番強積金的,有咩手續,

男爵府

Abull 發表於 24-3-30 17:15
代親戚想問問各位已到65歲是如何取番強積金的,有咩手續,

在強積金公司網上申請

男爵府

saikungyan 發表於 24-3-30 17:18
在強積金公司網上申請

什麼叫強積金公司?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

可以在強積金公司網頁下載表格,填妥後附上證明文件,寄去該公司,然後佢會寄返支票或者入落你户口比返你

男爵府

anpanmenbaby 發表於 24-3-30 17:33
可以在強積金公司網頁下載表格,填妥後附上證明文件,寄去該公司,然後佢會寄返支票或者入落你户口比返你
...

可否話俾我知邊份表格至正確,因試過download一份落黎人地話唔岩

大宅

你的親友有沒有強積金的結單, 有的看看便知是那間強積金公司, 知道後可以問返那間強積金公司65歲提取強積金的手續。 如不清楚自己有多少個強積金帳戶, 可以向積金局查詢。

侯爵府

畀面勳章

Abull 發表於 24-3-30 17:36
可否話俾我知邊份表格至正確,因試過download一份落黎人地話唔岩

唔知你邊間mpf,最好自己打去hotline 問清楚先。

大宅

回覆樓主:

打電話去供緊既強積金公司,叫佢寄表格同要咩資料。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Abull 發表於 24-3-30 17:36

供款公司是那一間? 你要填相關公司的表格才可以

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我幫我媽整緊,但佢明明係東亞(有statement),但強積金account 入面係中銀
好奇怪。

珍珠宮

我愛Corina 發表於 24-3-30 18:40
我幫我媽整緊,但佢明明係東亞(有statement),但強積金account 入面係中銀
好奇怪。
...

佢係迷之前曾經有中銀強積金,之後轉工,新公司用另一間dbs。

子爵府

BK Milk勳章

好奇怪。
...

https://www.mpfa.org.hk/home/useful-tools/forms/mpf-schemes/request-for-personal-account-information

響“強制性公積金計劃管理局” ,申請睇番響邊間曾經有強積金戶口。如果轉過工,會跟新僱主轉另一間強積金。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ada_fung 發表於 24-3-30 12:55
https://www.mpfa.org.hk/home/useful-tools/forms/mpf-schemes/request-for-personal-account-informatio ...

但強積金個statement 無東亞

瑪瑙宮

olkan 發表於 24-3-30 12:42
佢係迷之前曾經有中銀強積金,之後轉工,新公司用另一間dbs。

佢有兩間公司係statement, 但無東亞。

子爵府

BK Milk勳章

我愛Corina 發表於 24-3-30 23:19
但強積金個statement 無東亞

https://www.mpfa.org.hk/home/useful-tools/forms/mpf-schemes/request-for-personal-account-information

所以叫你申請睇番所以曾經有強積金戶口的紀錄,就一清二楚。

有機會係,當時人曾經考慮整合舊強積金戶口,由AA公司,BB銀行等等,整合去XX保險。但最後因為重重原因,整合唔到去XX保險(例如AA/BB簽名有問題,多年前我試過),最後在XX開左戶口,但完全冇錢。

瑪瑙宮

ada_fung 發表於 24-3-30 22:48
https://www.mpfa.org.hk/home/useful-tools/forms/mpf-schemes/request-for-personal-account-informatio ...

我係申請左呢個睇記錄呀,但記錄只得兩間,一間宏利,一間保誠under中銀,完全無東亞。
而手頭上,有宏利同東亞。

子爵府

2024年龍年勳章

好奇怪。
...

係咪有好多間強積金公司未整合啊?

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

我愛Corina 發表於 24-3-31 10:01
我係申請左呢個睇記錄呀,但記錄只得兩間,一間宏利,一間保誠under中銀,完全無東亞。
而手頭上,有宏利 ...

咁你有東亞 statement,直接打去問清楚

瑪瑙宮

小軒軒 發表於 24-3-31 02:54
咁你有東亞 statement,直接打去問清楚

會呀,等過埋紅假打去問。

謝謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊