0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

見板上都好少經驗分享
今次好想出post講下自己搵奶粉銜接人奶嘅心路歷程
因為真係太太太痛苦喇

唔敢講我嘅方法同睇法一定最好
當係個小小紀錄同一經驗之談大家交流下~

(下續~慢慢組織吓逐少出)
開放討論 歡迎互相交流!

gillngaiii    發表於 24-4-30 15:06
laviniaching    發表於 24-4-30 14:54

洋房

好詳細咁 新手媽媽路過學下野先~

複式洋房

BB由出世以嚟腸胃一直就麻麻地
到近期由於種種嘅身體原因唔夠母乳
加上開始慢慢過渡做返個PTM,無奈要BB轉食配方奶

最初我都好擔心佢腸胃會受唔到
所以搵配方奶嘅時候都做足功課先
最後綜合唔同討論區嘅討論仲有唔同文章嘅介紹

就鎖定咗優先揀有以下成分嘅配方奶:
1/ MFGM
2/ HMO
3/ 乳鐵蛋白

(下續)

複式洋房

回覆 Maychoiiii 的帖子

呢幾隻成分我自己都有留意 尤其是MFGM,有唔少研究都有講過呢隻營養除左可以強化免疫功能,仲對腦部神經發育好好

子爵府

我小朋友食開皇家美素又係銜接得好好,有天然乳脂精華,強化免疫力同幫助BB發展提供左好重要既營養素

複式洋房

你講果幾樣野係好 但真係好難搵 唔係罐罐都有齊呢D成分HMO就真係算比較常見 好多款都有

複式洋房

judyfan1101 發表於 24-4-29 14:00

呢幾隻成分我自己都有留意 尤其是MFGM,有唔少研究都有講過呢隻營養除左可以強化 ...

係呀係呀!MFGM仲要係母乳嘅重點成分,可以比BB好好吸收提高認知能力

複式洋房

cara22 發表於 24-4-29 15:55

你講果幾樣野係好 但真係好難搵 唔係罐罐都有齊呢D成分HMO就真係算比較常見 好多 ...

以上都係母乳嘅重點成分 我都知自己有啲貪心
畢竟都唔喺奶粉入面好常見嘅成分
所以都真係花咗唔少時間去比對唔同牌子嘅成分 同埋問埋身邊朋友嘅意見

但為咗小朋友食得好啲 一切都值得嘅!

洋房

Maychoiiii 發表於 24-4-29 13:12
BB由出世以嚟腸胃一直就麻麻地
到近期由於種種嘅身體原因唔夠母乳
加上開始慢慢過渡做返個PTM,無奈要BB轉 ...

想知點解特別係呢三種成分?佢哋分別又有咩好?

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

Maychoiiii 發表於 24-4-29 12:51
見板上都好少經驗分享
今次好想出post講下自己搵奶粉銜接人奶嘅心路歷程
因為真係太太太痛苦喇
無錯!人奶轉奶粉ge心路歷程糸好痛苦,因為其實我本身系好想全母乳,但系奈何自己糸窮媽媽,想全母乳都吾得,當時唯有參考我護士朋友意見,佢自己bb都補皇家美素,見佢bb甘精靈可愛,所以我都試補呢隻!

大宅

係呀 ,要簡一款岩bb既奶粉唔係咁易, 個陣爬文睇左好耐先決定轉飲皇家美素 , bb飲呢隻奶粉都夾到, 最簡要簡款bb岩飲既!

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

搵到一隻銜接人奶既奶粉真係開心,仲開心過中六合彩,最緊要BB 健康

大宅

你講嗰幾隻成份都係好野黎既,不過都要bb 試過先知夾唔夾到,我bb 之前飲過一隻奶粉,會便秘既,便便屙得好辛苦。之後轉左皇家美素,BB吸收得好好,每日都有便便喇,同飲人奶嗰時差唔多,同埋呢隻嘅成份有天然乳脂精華嫁,BB訓得好d 又快長肉,所以都好放心俾BB飲。

別墅

我同樓上幾位媽媽一樣飲皇家美素,真係銜接得幾好,兩個小朋友都唔抗拒仲要肥肥白白

大宅

我都覺皇家美素幾好,同人奶夾到又唔熱氣,對腸胃都好好,感覺好似免疫力都好咗

複式洋房

回覆 PollyLeung_0118 的帖子

呢樣都係我接住落嚟想講 為咗方便大家睇我分列點詳細講講應該易睇啲

1/ MFGM(母乳乳脂球膜)= 其實人奶入面都有呢種膜,當中嘅成分可以令神經細胞更活躍,提升BB嘅記憶力等等學習能力;當中嘅蛋白質成分仲可以抑制病毒細菌嘅活動.係提升腸道健康同免疫力嘅關鍵

2/ HMO(母乳低聚糖) = 其實喺人奶入面HMO含量高達10%你就知佢有幾重要,事關佢可以做到供應養分畀腸道益生菌,可以促進腸道健康從而幫助抵抗細菌入侵,BB就自然冇咁易病

3/ 乳鐵蛋白 = 鐵係人體必要嘅微量元素之一,而乳鐵蛋白正正可以同鐵結合,幫助身體輸送所需嘅鐵質,同時促進腸道益菌菌叢發展,有助鞏固免疫系統
同時增強體力

(下續)

洋房

成分係重要 不過餵奶嘅奧妙之處就係
要搵到隻成分好營養高嘅奶粉之餘

最重點係...BB要肯食...

複式洋房

你講呢三隻營養我而家餵緊嘅enfinitas都有齊喎...我係咪劇透咗你XD

不過呢隻真係好好 我試過都覺得佢陣味似返人奶 成分都真係貼近人奶
餵落都安心啲 我身邊好多朋友都用佢!

複式洋房

如果係講有齊MFGM HMO乳鐵蛋白嘅奶粉去銜接母乳
enfinitas真係個唔錯選擇
佢唔只配方似母乳 仲冇加蔗糖味淡BB又肯飲 便便又似母乳便便

複式洋房

daisywontanswer 發表於 24-4-30 11:43
成分係重要 不過餵奶嘅奧妙之處就係
要搵到隻成分好營養高嘅奶粉之餘

你講得啱呀 所以後來除咗揀成分我都輾轉試咗好幾款先搵到而家呢款
以前淨係餵人奶都唔覺BB咁嘴刁 一轉奶粉發現好多佢都唔食 我都頭痕咗好耐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊