0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Sibuya.109 發表於 24-4-30 12:16
回覆 Maychoiiii 的帖子

你講呢三隻營養我而家餵緊嘅enfinitas都有齊喎...我係咪劇透咗你XD

係呀係呀!!呢隻其實當初健康院姑娘都有介紹過比我
後來做功課嘅時候都喺度見唔少人分享過 網上都有唔少人講
我試落BB真係食得幾好 其他牌子佢反而唔肯食/會熱氣/便便唔靚

洋房

Maychoiiii 發表於 24-4-30 13:22
係呀係呀!!呢隻其實當初健康院姑娘都有介紹過比我
後來做功課嘅時候都喺度見唔少人分享過 網上都有唔少 ...

其實我都想搵定一隻配方奶看門口 聽你咁講enfinitas成分真係幾好咁
不過想知你當初轉奶有冇咩技巧?

洋房

想講 我BB當初腸胃都唔好 佢腸胃敏感到食奶粉好易肚脹同消化不良

後來聽讀營養學嘅朋友講 佢話奶粉嘅蛋白份子往往比人奶大好多 所以BB唔易受到
要搵隻配方似人奶又易消化嘅奶粉真係唔易

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-4-30 13:30
其實我都想搵定一隻配方奶看門口 聽你咁講enfinitas成分真係幾好咁
不過想知你當初轉奶有冇咩技巧?:yummy ...

要講我當時就係每日增加餵奶粉嘅比例 最初可能係五餐人奶一餐奶粉咁慢慢上
我覺得咁樣循序漸進咁增加個比例同奶量可以畀小朋友慢慢適應

當然沖奶手勢都好重要 如果唔係太多泡或者結塊都會令BB食完唔適服同影響消化

洋房

Maychoiiii 發表於 24-4-30 13:53
要講我當時就係每日增加餵奶粉嘅比例 最初可能係五餐人奶一餐奶粉咁慢慢上
我覺得咁樣循序漸進咁增加個比 ...

我仲有樣嘢好奇 你覺得轉咗配方奶之後BB有冇啲咩好大嘅分別?
雖然而家餵人奶都冇咩大問題 我都兼顧到 但我都真係有諗過買定罐奶粉看門口
所以想知個分別有幾大

如果真係點都係人奶好 咁我都會perfer冇咩必要都唔好轉
新手媽媽比較多問題 唔好意思

洋房

你都跟得好貼 呢隻我家姐以前都係餵BB飲enfinitas 當時好似未加入HMO成份?

到而家我餵呢隻牌子 佢新配方已經加埋對腸道好好嘅HMO
BB飲佢便便真係鬆軟好多似返母乳便便 感覺BB食佢消化吸收都好啲 即刻長返肉

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-4-30 14:33
我仲有樣嘢好奇 你覺得轉咗配方奶之後BB有冇啲咩好大嘅分別?
雖然而家餵人奶都冇咩大問題 我都兼顧到 但 ...

唔洗唔好意思呀~我其中一個開post嘅原因都係希望多啲分享同交流
其實最初轉奶粉 因為未搵到啱牌子配方嘅緣故
BB嘅便便無論係質地定次數都真係同當初餵人奶有啲唔同

但後來搵到enfin呢隻BB肯食 腸胃又夾得到
目前我就未覺有咩大問題
當然都可能要睇長線發展先可以作準
你BB而家幾大先?如果仲係半歲前其實如無必要都可以餵返人奶先 一般都會咁建議

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-4-30 14:33
雖然而家餵人奶都冇咩大問題 我都兼顧到 但 ...

如果講轉奶 最主要都係睇返小朋友轉奶粉之後有冇肚脹、長唔長肉、便便靚唔靚同埋
其實我又覺得唔洗覺得配方奶係啲咁唔好嘅嘢

係,人奶餵到係好 但其實都有唔少人係餵奶粉
同埋而家好多配方營養都好全面 奶粉B真係唔一定輸人奶B
最緊要都係肯食

複式洋房

真係好詳細又做足晒功課!真係要學下野

我見enfinitas呢隻好多人都讚佢銜接好好
人奶轉去奶粉好多時BB都會有啲唔習慣 但用佢真係冇呢個問題
MFGM HMO同乳鐵蛋白呢啲咁好既人奶成分真係唔係隻隻牌子有

洋房

呢隻健康院姑娘都有推過比我
佢話呢隻有初乳成分同益生元組合對免疫力發展好 BB食佢都冇咁易病

複式洋房

laviniaching 發表於 24-4-30 14:51
如果講轉奶 最主要都係睇返小朋友轉奶粉之後有冇肚脹、長唔長肉、便便靚唔靚同埋
其實我又覺得唔洗覺得配 ...

都好有道理
同埋不過每個小朋友口味同腸胃唔同都係真
雖然enfinitas我BB同埋都有唔少人係食得好
不過最真實都要睇返你BB腸胃同呢隻夾唔夾到
如果夾唔到其他人講到佢幾好都冇意思

所以如果你係想試我都會建議你拎試飲裝 比較慳錢又可以減少浪費

洋房

回覆 Maychoiiii 的帖子

都真係 而且如果BB唔肯食真係營養幾好都冇用
不過美X臣呢隻牌子我見呢度都唔少人講佢同埋真係用佢
我身邊都真係好多朋友都餵佢哋唔同配方嘅奶粉

洋房

Maychoiiii 發表於 24-4-30 15:12
所以如果你係想試我都會建議你拎試飲裝 比較慳錢又可以減少浪費

你當初係喺邊度拎到試飲裝㗎?我喺健康院見過唔同牌子嘅試飲裝,但想知你哋講嘅呢隻又有冇?
湊B咁多功 諗住試啱先買慳得一蚊得一蚊

記得門口仲有好多媽媽會可以join 好奇呢啲大家又係咪真係有join?

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-5-1 00:14
你當初係喺邊度拎到試飲裝㗎?我喺健康院見過唔同牌子嘅試飲裝,但想知你哋講嘅呢隻又有冇?
湊B咁多功 諗 ...
如果啱食嘅話都可以join埋佢媽媽會 我自己都有join佢個藍臻媽媽薈
有得登記儲分又周不時有唔同嘅嘢送 比起唔入會就咁買會抵好多

複式洋房

Sibuya.109 發表於 24-5-1 00:23
如果啱食嘅話都可以join埋佢媽媽會 我自己都有join佢個藍臻媽媽薈
有得登記儲分又周不時有唔同嘅嘢送 比起 ...

講起 早排佢地仲有做個網上BB展 買指定罐數就有唔同禮品送
不過個活動最近就完咗 其實佢哋FB / IG耐唔耐都會有唔同promo 如果你買開都可以順便參加埋

複式洋房

wulalula 發表於 24-4-30 14:46
你都跟得好貼 呢隻我家姐以前都係餵BB飲enfinitas 當時好似未加入HMO成份?

到而家我餵呢隻牌子 ...

HMO本身可以提供到營養比腸道益菌 從而刺激益生菌生長
同埋都可以抑制病原體喺腸道繁殖

另外我都有留意到Enfinitas嘅配方係冇加蔗糖 所以味道淡啲
我BB食佢都冇熱氣 啲便便好靚 同之前餵人奶嘅狀態差唔遠

複式洋房

PollyLeung_0118 發表於 24-5-1 00:14
湊B咁多功 諗 ...
我自己就係健康院拎嘅 如果係試飲裝入下啲媽媽會媽媽谷或者去健康院都有得拎?
希望大家都可以搵到一隻適合自己BB嘅配方奶銜接母乳啦~

複式洋房

Maychoiiii 發表於 24-4-29 12:51
見板上都好少經驗分享
今次好想出post講下自己搵奶粉銜接人奶嘅心路歷程
因為真係太太太痛苦喇
我當初揀奶粉俾個仔都揀左好耐! 始終太多選擇, 新手媽媽真係唔知點揀先啱, 後來問過身邊好多媽媽意見, 就鎖定左幾個牌子, 有HMO益生菌就當然最好~ 最後仔仔飲雅培出嘅心美力, 當初揀呢款都係因為出名同人奶隻味+營養都好似! 味道唔會太甜, 甜得黎BB都好鍾意飲, 加上有NTS, 對小朋友免疫力發展都有幫助~ btw, 希望媽媽們都可以早日揾到適合自己個B嘅奶粉啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊