0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔而家2個幾月,最近突然間咳,但冇鼻水,有鼻屎,有時有鼻塞。

其實之前喂佢飲奶,已經有痰聲,不過平時就冇咳,佢最近就飲完奶就咳,喊唔停都會咳到想嘔咁,啱啱喂佢完佢飲奶,佢咳到嘔哂啲奶,我見到佢衫仔有少少黃色痰,

想問係咪要帶佢睇醫生?定係醫生都睇唔到咁細個既bb?

唔該各位

大宅

可能奶粉太甜 , 令到佢有痰 , 我仔早期都有飲完奶就咳 , 之後幫佢轉奶粉 , 轉到美素金裝就冇呢個問題了, 呢隻無蔗糖,同埋飲完便便好

男爵府

回覆 lleung001 的帖子

如果擔心,當然最好帶佢睇醫生啦!另外留意奶粉係唔係好甜?有冇添加蔗糖?老人家成日話食得甜嘢多會惹痰,你都可以試吓BB嘅奶粉係唔係偏甜,如果係嘅轉一隻冇蔗糖嘅奶粉對BB會好啲。

大宅

lleung001 發表於 24-4-29 15:39
我仔而家2個幾月,最近突然間咳,但冇鼻水,有鼻屎,有時有鼻塞。

其實之前喂佢飲奶,已經有痰聲,不過平 ...

可以睇 不過通常如果唔嚴重醫生都係保守治療 不過一飲奶就會咁嗎?睇你形容應該係有d感冒,痰黃色通常係有d炎症,不過你講飲奶咳得好犀利都要留意係咪奶粉熱氣或太甜加重病症

複式洋房

candy49 發表於 24-4-29 18:16
可能奶粉太甜 , 令到佢有痰 , 我仔早期都有飲完奶就咳 , 之後幫佢轉奶粉 , 轉到美素金裝就冇呢個問題了, 呢 ...

我係皇家美素力 啱啱睇金裝佢乳糖低聚係1.9g
而皇家低聚半乳糖就3g 咁關唔關呢度事?

大宅

虎到金來勳章

bb係唔係飲緊奶粉? 因為有啲牌子嘅奶粉都好容易惹痰 我仔飲美素金裝冇乜呢個問題 因為當初我都係貪佢唔甜口味淡先揀佢 小朋友飲到而家就快2歲半都唔會成日有痰 同埋都好好吸收

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

有機會係啲奶粉太甜搞到BB痰,可以考慮食啲冇咁甜,或者係天然蔗糖嘅奶粉

複式洋房

jojoli43 發表於 24-4-29 18:34
bb係唔係飲緊奶粉? 因為有啲牌子嘅奶粉都好容易惹痰 我仔飲美素金裝冇乜呢個問題 因為當初我都係貪佢唔甜 ...

我係美素皇家 咁係咪轉金裝?

別墅

BB咁細個,帶佢去睇吓醫生好啲,起碼佢可以聽吓個肺清唔清使唔使吸痰,你亦可以幫佢拍下痰睇吓有冇幫助,你有冇試過佢飲緊嗰隻奶粉會唔會甜呀,太甜都容易令BB惹痰

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lleung001 發表於 24-4-29 18:33
我係皇家美素力 啱啱睇金裝佢乳糖低聚係1.9g
而皇家低聚半乳糖就3g 咁關唔關呢度事?
...

應該唔關事,低聚半乳糖(GOS)是一種益生纖維(Prebiotics),它們會在小腸作爲益生菌(如乳酸桿菌及雙歧桿菌)的糧食,維持及延長它們的活性,照顧bb幼嫩的腸道,並同時抑制壞菌數量 ,幫助增強免疫系統 。

複式洋房

Kuromipb 發表於 24-4-29 18:48
BB咁細個,帶佢去睇吓醫生好啲,起碼佢可以聽吓個肺清唔清使唔使吸痰,你亦可以幫佢拍下痰睇吓有冇幫助,你 ...

佢係有少少甜 同重奶味 咁我試吓幫佢拍痰 如果唔得帶佢睇醫生

別墅

lleung001 發表於 24-4-29 19:24
佢係有少少甜 同重奶味 咁我試吓幫佢拍痰 如果唔得帶佢睇醫生

係呀,你呢兩日試吓幫佢拍痰,唔得就睇吓醫生就安心啲,有時可能唔係痰聲,係佢哋仲係發育緊,所以啲聲會係咁

複式洋房

poepoe 發表於 24-4-29 19:19
應該唔關事,低聚半乳糖(GOS)是一種益生纖維(Prebiotics),它們會在小腸作爲益生菌(如乳酸桿菌及雙歧 ...

哦哦~~原來係咁

複式洋房

多謝大家既解答

大宅

虎到金來勳章

美素好似所有系列嘅奶粉都唔算甜 同埋都無加蔗糖 BB如果而家食得好都吸收得到嘅話就唔好成日轉奶粉 因為轉奶粉都會加重佢哋胃仔負擔 如果真係痰多得好犀利嘅話不如睇吓醫生 因為而家周圍都好多菌 同埋流感都好犀利

大宅

可以去睇下醫生好D, 呢排流感好犀利,睇吓醫生穩陣d

大宅

可以再觀察下,可以幫佢拍下背部,等啲痰出來,情況無改善,就要去睇醫生啦

複式洋房

jojoli43 發表於 24-4-29 20:16

美素好似所有系列嘅奶粉都唔算甜 同埋都無加蔗糖 BB如果而家食得好都吸收得到嘅話 ...

不過佢痰又唔算好多,我而家喂完佢飲奶 俾佢飲一兩啖水 沖一沖喉嚨,佢而家好咗啲啲,冇咳得咁犀利..

別墅

睇醫生好D

複式洋房

如果係食左奶粉之後先多左痰嘅,可能係餵緊個隻奶粉太甜所以惹痰...我地飲雅培心美力係冇落蔗糖,我試過味係偏淡口,同埋見阿b胃口都幾好,冇乜點見過佢咳,一路都健健康康

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊